Marinované bravčové plátky so zelenou fazuľkou a gratinovanými zemiakmi (fotorecept)
Autor receptu: amelie
Táto kombinácia mi napadla, keď som rozmýšľala, čo v nedeľu na obed...
Postup
- Mäso nakrájame na čo najtenšie plátky.
- Mierne osolíme, okoreníme, ale nevyklepávame. Naložíme do marinády, ktorú si pripravíme z troch lyžíc olivového oleja a 100 ml smotany na varenie. Marinujeme v chlade 24 hodín, priebežne 5-6 krát premiešame.
Pred varením si pripravíme aj ostatné suroviny.
- Ošúpanú cibuľu pokrájame na tenké polmesiace a speníme v panvici na 1 pl oleja.
- Len čo sa začne cibuľa "potiť", posypeme ju trstinovým cukrom a za stáleho miešania skaramelizujeme.
- Dno zapekacej misy vytrieme rozpoleným strúčikom cesnaku - vyberieme zelené klíčky zo všetkých strúčikov, ktoré chceme použiť- a do misy poukladáme polovicu marinovaných plátkov. Na mäso dáme 3 prepolené strúčiky cesnaku
- a zakryjeme zvyšnými plátkami mäsa, na ktoré rozložíme skaramelizovanú cibuľu.
- Na cibuľu dáme vrstvu zelených fazuľkových strukov, podľa možností čo najjemnejších. Nerozmrazujeme ich, iba premyjeme na site prúdom studenej vody. Na fazuľku dáme strúčiky cesnaku.
- Zalejeme 100 ml smotany zmiešanej s olivovým olejom a na fazuľku dáme plátky slaniny.
- Zapekaciu misu zakryjeme papierom na pečenie, ktorý predtým namočíme do studenej vody a pokrkváme.
- Mäso pečieme 60-70 minút v rúre predhriatej na 180°C na prostrednom rošte.
- Gratinované zemiaky: Ošúpané zemiaky nakrájame na tenké kolieska a naložíme na 10 minút do studenej vody. Scedíme a vysušíme papierovým obrúskom . Dno zapekacej misy vytrieme cesnakom a do misy ukladáme kolieska zemiakov, 2-3 krát jednotlivé vrstvy osolíme a okoreníme. V šálke rozmiešame 3 pl olivového oleja so 100 ml smotany na varenie a nalejeme na zemiaky.
- Zemiaky zakryjeme a pečieme 1 h 20 v rúre predhriatej na 180°C. Pred koncom odkryjeme a pečieme ešte 4-5 minút.
- Názov vyzerá zložito, ale jedlo je nenáročné na suroviny aj na prípravu. Akurát vyžaduje trochu viac času. Normálne, ako nedeľný obed...