Marinované bravčové plátky so zelenou fazuľkou a gratinovanými zemiakmi (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Táto kombinácia mi napadla, keď som rozmýšľala, čo v nedeľu na obed...

Postup

  1. Mäso nakrájame na čo najtenšie plátky.
  2. Mierne osolíme, okoreníme, ale nevyklepávame. Naložíme do marinády, ktorú si pripravíme z troch lyžíc olivového oleja a 100 ml smotany na varenie. Marinujeme v chlade 24 hodín, priebežne 5-6 krát premiešame. Pred varením si pripravíme aj ostatné suroviny.
  3. Ošúpanú cibuľu pokrájame na tenké polmesiace a speníme v panvici na 1 pl oleja.
  4. Len čo sa začne cibuľa "potiť", posypeme ju trstinovým cukrom a za stáleho miešania skaramelizujeme.
  5. Dno zapekacej misy vytrieme rozpoleným strúčikom cesnaku - vyberieme zelené klíčky zo všetkých strúčikov, ktoré chceme použiť- a do misy poukladáme polovicu marinovaných plátkov. Na mäso dáme 3 prepolené strúčiky cesnaku
  6. a zakryjeme zvyšnými plátkami mäsa, na ktoré rozložíme skaramelizovanú cibuľu.
  7. Na cibuľu dáme vrstvu zelených fazuľkových strukov, podľa možností čo najjemnejších. Nerozmrazujeme ich, iba premyjeme na site prúdom studenej vody. Na fazuľku dáme strúčiky cesnaku.
  8. Zalejeme 100 ml smotany zmiešanej s olivovým olejom a na fazuľku dáme plátky slaniny.
  9. Zapekaciu misu zakryjeme papierom na pečenie, ktorý predtým namočíme do studenej vody a pokrkváme.
  10. Mäso pečieme 60-70 minút v rúre predhriatej na 180°C na prostrednom rošte.
  11. Gratinované zemiaky: Ošúpané zemiaky nakrájame na tenké kolieska a naložíme na 10 minút do studenej vody. Scedíme a vysušíme papierovým obrúskom . Dno zapekacej misy vytrieme cesnakom a do misy ukladáme kolieska zemiakov, 2-3 krát jednotlivé vrstvy osolíme a okoreníme. V šálke rozmiešame 3 pl olivového oleja so 100 ml smotany na varenie a nalejeme na zemiaky.
  12. Zemiaky zakryjeme a pečieme 1 h 20 v rúre predhriatej na 180°C. Pred koncom odkryjeme a pečieme ešte 4-5 minút.
  13. Názov vyzerá zložito, ale jedlo je nenáročné na suroviny aj na prípravu. Akurát vyžaduje trochu viac času. Normálne, ako nedeľný obed...