Zemiakové placky

Malé nališčaniky (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Väčšina zemiakových placiek bola klasická. Do tretiny cesta som nastrúhala trochu tvrdého syra.* Ku všetkým bola kyslá smotana. Z detstva si pamätám, že sa zemiakové cesto naložilo na veľké listy hlávkovej kapusty vo veľkom plechu. Mama ho piekla zároveň s domácim chlebom v pekarniku kachľovej pece, ktorá sa používala v kuchyni. Upečený veľký nališčanik sa potom nakrájal na porcie. Jedávali sme ho s domácim kyslým mliekom či smotanou. Je to jedlo našej tradičnej regionálnej kuchyne.

Suroviny

Postup

  1. Očistené zemiaky aj cesnak nechám posekať na hrubšie v sekačiku. Pridávam vajce, múku, soľ, majorán, čierne mleté korenie a vymiešam na cesto. Hustotu cesta robím podľa oka.
  2. Na horúcom oleji v lievancovej panvici vyprážam zemiakové placky z obidvoch strán. Ja mám radšej tenšie a viac vypražené.
  3. Do tretiny cesta potom nastrúham trochu tvrdého syra, premiešam a takisto vyprážam.
  4. K malým nališčanikom dnes bola kyslá smotana.