Makrela na červenom víne a brusniciach
Autor receptu: sahrai
Receptík som sama vymýšľala počas varenia a vďaka veľkému úspechu na Vianoce som ho zopakovala aj na Veľkú noc :) Rybička je šťavnatá a rozplýva sa na jazyku...
4 porcie |
20 minút príprava |
40 minút na 200 °C |
Postup
- Rybky si dobre umyjeme (aj z vnútra), necháme trochu odkvapkať.
Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov.
Nakrájame si cibuľu na kolieska (alebo pol kolieska) a vyplníme ňou vnútro ryby, vložíme do každej lyžicu brusníc a vetvičku rozmarínu (dodá rybe krásnu vôňu a pohltí rybí pach). V miske si rozmiešame olivový olej, červené víno, pretlačený cesnak, korenie na ryby, horčicu, brusnicový džús, soľ a korenie.
- Ryby položíme na vymastený pekáč (alebo plech s vyššími okrajmi) bruškom hore a pooblievame marinádou (mala by byť aj vnútri rýb) a necháme postáť asi 30min.
Potom ich položíme na bok a ešte raz pokvapkáme marinádou.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry. Rybky sledujeme, ale piecť by sa mali tak 40min. Po 25min. ryby otočíme a ešte raz polejeme marinádou. Kto má rád chrumkavejšie zvýši posledných 5min. na 220 stupňov.
Ja som to podávala s pečenými zemiakmi a grilovanou zeleninou (farebná paprika, cuketa, šampiňóny, baklažán - potreté provensálskymi bylinkami a olivovým olejom - zapečené v rúre 20min.)
Dobrú chuť!