Makrela na červenom víne a brusniciach

Autor receptu: sahrai

Receptík som sama vymýšľala počas varenia a vďaka veľkému úspechu na Vianoce som ho zopakovala aj na Veľkú noc :) Rybička je šťavnatá a rozplýva sa na jazyku...

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Rybky si dobre umyjeme (aj z vnútra), necháme trochu odkvapkať. Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov. Nakrájame si cibuľu na kolieska (alebo pol kolieska) a vyplníme ňou vnútro ryby, vložíme do každej lyžicu brusníc a vetvičku rozmarínu (dodá rybe krásnu vôňu a pohltí rybí pach). V miske si rozmiešame olivový olej, červené víno, pretlačený cesnak, korenie na ryby, horčicu, brusnicový džús, soľ a korenie.
  2. Ryby položíme na vymastený pekáč (alebo plech s vyššími okrajmi) bruškom hore a pooblievame marinádou (mala by byť aj vnútri rýb) a necháme postáť asi 30min. Potom ich položíme na bok a ešte raz pokvapkáme marinádou.
  3. Dáme piecť do vyhriatej rúry. Rybky sledujeme, ale piecť by sa mali tak 40min. Po 25min. ryby otočíme a ešte raz polejeme marinádou. Kto má rád chrumkavejšie zvýši posledných 5min. na 220 stupňov. Ja som to podávala s pečenými zemiakmi a grilovanou zeleninou (farebná paprika, cuketa, šampiňóny, baklažán - potreté provensálskymi bylinkami a olivovým olejom - zapečené v rúre 20min.) Dobrú chuť!