Pečený losos
Losos v papilote s bulgurom, červenou ryžou a cuketou (fotorecept)
Autor receptu: sjuz
Chutné, ľahké a nenáročné jedlo.
3-4 porcie |
15 minút príprava |
30 minút na 180-200 °C |
Postup
- Filety lososa osolíme, okoreníme a položíme na papier na pečenie, ktorý je lepšie dať dvojmo. Pridáme kúsky masla a čerstvý tymian. Zabalíme, previažeme kuchynským povrázkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C na pol hodinu.
- Bulgur a červenú ryžu uvaríme podľa návodu na obale, každé zvlášť. Ja bulgur pripravujem ako ryžu - najprv ho nasucho opečiem na panvici, zalejem vývarom alebo vodou, prikryjem a dusím. Trvá to cca 10-15 min max, podľa značky. Netreba ho robiť úplne do mäkka, ale tak akurát. Hotové zmiešame s nasekanou mätou.
- Cuketu nakrájame na plátky, rovnako aj cesnak a na olivovom oleji opečieme z oboch strán. Odložíme nabok, neprikrývame. Podľa chuti mierne osolíme a posypeme natrhanou čerstvou bazalkou.
- Ja som servírovala s dipom z kyslej smotany zmiešanej s čerstvou mätou, citrónovou šťavou a olivovým olejom.
- Losos by mal ostať štavnatý, mal by krásne "plátkovať" a nemal by byť suchý. Výpek z masla a tymianu je ideálny na preliatie.