Losos v citrusovej marináde s omáčkou chardonnay

Autor receptu: radox1

ide cas vianoc a je dost ludi ktori nemusia kapra.tu je inspiracia v podobe lososa.verim ze kombinacia medovosladkeho balzamika s citrusovym lososom a doplnenim vinovej omacky vam bude chutit.vhodnou zamenou je aj ina ryba,u mna favorit zubac.

15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. lososa marinujeme zopar hodin v pomarancovej a citronovej kore,(nie v stave lebo rozoziera jemne tkaniva ryby)dalej v ciernom,cayenskom koreni, soli a olivovom oleji. rozohrejeme suchu panvicu a vlozime lososa kozou dole.pomaly pecieme asi tak ze ked maso zacne menit farbu smerom od koze hore asi do polovice ,lososa otocime a uz len kratucko ho nechame dokoncit .kazdy si to musi ustriehnut podla vlasneho gusta,ale plati pravidlo-cim bude dlhsie na panvici,tym bude losos tuhsi a suchsi.koza zabrani vytekaniu stavy a kto ju nechce nie je problem ju na tanieri dat dole.pri vacsich kusoch ho rychlo z kazdej strany oprazime a vlozime do rozohriatej rury pod gril kozou hore na 10minut pri 140°.
  2. do panvice k vypeku pridame maslo,cukor,salotku,chvilu poprazime,pridame vino(aj ine kvalitne moze byt) a redukujeme na sirupovu konzistenciu.dalej pridame smotanu,este zredukujeme a precedime aby omacka bola sametovo hladka. pekne nastajlujeme na tanier-najprv omacku,na nu lososa,bazalku,balzamikovu redukciu a opecene cherry paradajky.podavame biele vino. dobru chut.