Losos s teplým šošovicovým šalátom (fotorecept)

Autor receptu: kaschmere

Toto jedlo je inšpiráciou z jednej talianskej reštaurácie a kedže recept som nemala, musela som improvizovať. Správne by malo byť použité prosciutto pretože losos obsahuje dosť veľa tuku, ale ja som mala neúdenú anglickú slaninku a tak som použila tú.

2
porcie
35 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Postup

  1. Z lososa odstránime kožu, z každej strany jemne osolíme, okoreníme a zabalíme do prosciutta alebo slaninky. Umiestníme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 15-20 minút pri teplote 190°C. Kožu z lososa zásadne nikdy pri pečení neodstraňujem ale keďže sme filety obalovali v slaninke, kožu som vykrojila. Dĺžka pečenia a teplota záleží od veľkosti filiet, takže počas pečenia treba sledovať.
  2. Pripravíme si prílohu. Šošovicu uvaríme do mäkka v dobre osolenej vode. Paradajky si sparíme v horúcej vode, ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Mrkvu, šalotku a cesnak si takisto nakrájame na malé kocky.
  3. Na panvici si zohrejeme trochu olivového oleja, pridáme šalotku a opečieme ju do sklovita. Pridáme cesnak, mrkvu a restujeme také 3 minúty. Osolíme a okoreníme.
  4. Pridáme vopred ošúpané, na kocky nakrájané paradajky a dusíme ďalšie 3 minúty.
  5. Pridáme uvarenú a precedenú šošovicu, nakrájanú petržlenovú vňať a už nevaríme, len necháme na chvíľku všetko spolu prehriať. Nakoniec ochutíme citrónovou šťavou a podľa potreby soľou a korením. Všetko spolu dobre premiešame.
  6. Lososa podávame s teplým šošovicovým šalátom a na záver ešte dochutíme citrónovou šťavou.