Losos s teplým šošovicovým šalátom (fotorecept)
Autor receptu: kaschmere
Toto jedlo je inšpiráciou z jednej talianskej reštaurácie a kedže recept som nemala,
musela som improvizovať. Správne by malo byť použité prosciutto pretože losos obsahuje
dosť veľa tuku, ale ja som mala neúdenú anglickú slaninku a tak som použila tú.
2 porcie |
35 minút príprava |
20 minút na 190 °C |
Postup
- Z lososa odstránime kožu, z každej strany jemne osolíme, okoreníme a zabalíme do prosciutta alebo slaninky. Umiestníme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 15-20 minút pri teplote 190°C. Kožu z lososa zásadne nikdy pri pečení neodstraňujem ale keďže sme filety obalovali v slaninke, kožu som vykrojila. Dĺžka pečenia a teplota záleží od veľkosti filiet, takže počas pečenia treba sledovať.
- Pripravíme si prílohu.
Šošovicu uvaríme do mäkka v dobre osolenej vode.
Paradajky si sparíme v horúcej vode, ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
Mrkvu, šalotku a cesnak si takisto nakrájame na malé kocky.
- Na panvici si zohrejeme trochu olivového oleja, pridáme šalotku a opečieme ju do sklovita.
Pridáme cesnak, mrkvu a restujeme také 3 minúty. Osolíme a okoreníme.
- Pridáme vopred ošúpané, na kocky nakrájané paradajky a dusíme ďalšie 3 minúty.
- Pridáme uvarenú a precedenú šošovicu, nakrájanú petržlenovú vňať a už nevaríme, len necháme na chvíľku všetko spolu prehriať. Nakoniec ochutíme citrónovou šťavou a podľa potreby soľou a korením. Všetko spolu dobre premiešame.
- Lososa podávame s teplým šošovicovým šalátom a na záver ešte dochutíme citrónovou šťavou.