Losos

Losos s krémovými zemiakmi

Autor receptu: redakcia

Počas týždňa nemám veľa času na to, aby som doma vyvárala trojchodové menu. Ale na jednoduché večere, ktoré ma odmenia gurmánskym pôžitkom, si nájdem čas vždy.

3
porcie
10 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistené zemiaky nastrúhame na tenké plátky do zapekacej misy. Pridáme lyžicu masla, dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením a dôkladne premiešame. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C asi 30 minút.
  2. Pór umyjeme a nakrájame na kolieska, opečieme na lyžici olivového oleja, dochutíme soľou, čerstvo zomletým čiernym korením, pretlačenými strúčikmi cesnaku a chvíľu restujeme. Pridáme kyslú smotanu, premiešame a podľa potreby prilejeme vriacu vodu. Pór primiešame k predpečeným zemiakom, posypeme lyžicou kapár a vložíme do vyhriatej rúry ešte na 10 minút.
  3. Upečené zemiaky vyberieme z rúry a poukladáme na ne porcie lososa bez kože, ochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením. Pečieme pri 220 °C ešte asi 15 – 20 minút.
  4. Upečeného lososa na zemiakoch vyberieme z rúry, posypeme zvyšnými kaparami, nasekanou petržlenovou vňaťou a ihneď podávame.