Lokše

Lokše plnené bôčikom a kapustovým pyré

Autor receptu: redakcia

45 minút
príprava
180 minút
na 150 °C

Postup

  1. Umytý a osušený bôčik osolíme, okoreníme, potrieme roztlačeným cesnakom a posypeme rascou. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 stupňov 3 hodiny. Mierne vychladený bôčik natrháme.
  2. Lokše: Vychladené uvarené zemiaky nastrúhame najemno. Do zemiakov pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Vytvarujeme valček, ktorý krájame na menšie kusy. Každý kúsok vyvaľkáme do tvaru kruhu a pečieme na suchej panvici z každej strany. Upečené lokše potrieme kačacou masťou.
  3. Pyré z červenej kapusty: V hrnci skaramelizujeme cukor. Pridáme nastrúhanú červenú kapustu, podlejeme vodou a premiešame. Nakrájanú cibuľu orestujeme na masti a pridáme ku kapuste. Osolíme, okoreníme, dochutíme škoricou, rascou a dusíme domäkka. Hotovú kapustu rozmixujeme na pyré.
  4. Cez stred lokše navrstvíme pyré a trhaný bôčik. Lokšu zrolujeme a prekrojíme na polovicu.
  5. Slaninový prach: Plátky slaniny upečieme v rúre. Pokrájanú cibuľu poprášime múkou a opečieme na masti. Upečenú slaninu s cibuľou rozmixujeme. Prachom ozdobíme naplnené lokše s kapustou.