Letný zemiakový šalát

Autor receptu: martinis

Zemiakový šalát nie je len vianočnou majonézovou klasikou - môže byť aj presným opakom : tento letný zemiakový šalát s parenou zeleninou a vajíčkom a fetou na zasýtenie je dobrým tipom, ako si skrátiť čas pri sporáku :)

1
porcia
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hoci som ako fanúšik moderného varenia už o varení v páre čítal nespočetne veľa krát, úprimne sa priznám, že pri tomto recepte som ho reálne vyskúšal prvýkrát. A podarilo sa ! :) Takže : mrkvu očistíme, nakrájame na kolieska a s malou hrsťou hrášku (napríklad chutný švédsky od Findusu) dáme na paráčik a pod pokrievku na asi 15 minút. Presný čas naozaj neviem, treba si odsledovať, kedy bude zelenina mäkká.
  2. Kým sa zelenina pripravuje, na 10 minút si necháme povariť vajíčko a rovnako dlho necháme variť aj 3 stredne veľké zemiaky, pokrájané na zhruba polcentrimetrové kolieska. Varím ich aj so šupkou, je výborná :)
  3. Kým sa všetko varí a parí, na tanier môžme rozložiť niekoľko listov klasického hlávkového šalátu. Zálievku pripravíme zmiešaním troch lyžičiek cesnakového olivového oleja s jednou červeného vínneho octu, štipky cukru, soli a samozrejme mletého čierneho korenia.
  4. Hotové zemiaky scedíme, posypeme troškou soli, premiešame a uložíme na listy šalátu. Na ne navrstvíme zeleninu, pridáme olúpané rozštvrtené vajíčko a celý šalát prelejeme ľahkou zálievkou. Pre dodanie výraznej chuti som naň ešte namrvil 40 gramov fety a oko poteší pár lístkov bazalky. Výborný šalát na horúce letné popoludnie, ideálne podvečer :))