Letný paradajkový šalát s mušličkami a vyprážaným karfiolom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Leto už balí „kufre“, no svoju kúzelnú vôňu nám láskavo ponecháva aj vo forme svojich
plodov v záhradkách, na
políčkach, prinajhoršom v „regáloch“, aj na pultoch trhov a jarmokov. Moja milovaná
vnučka Lillinka, ktorá ma s
bratom „bľižňakom“ Samkom a s mamkou Angelikou navštívila, si v poslednom čase
obľúbila rôzne šaláty. Ja som
jej pripravil tento, s rosmarino, talianskou cestovinou v tvare malých mušličiek. Pre nás
ostatných, nech to aspoň
trošku zavonia mäsom, som vypražil karfiolové ružičky.
4-6 porcie |
15 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Začal som ružičkami karfiolu, ktoré som obvaril, scedil a nechal vychladnúť; balíček cestovín som vyvaril v osolenej vode (al dente), prepláchol v studenej vode a po scedení a odkvapkaní ich vložil do pomocnej misy.
- Paradajky som pokrájal asi na 5-7 mm kocky...
- ...a priložil ich k cestovine; okorenil soľou a čerstvo mletým čiernym korením, pridal pokrájanú bazaličku voňavú, pokropil ~ 2 PL olivového oleja (bude sa konzumovať bez následnej tepelnej úpravy, preto extra panenský); mám ešte ½ fľaše španielského „Arbekia“, podľa gurmánov vraj najlepšieho na svete, v kombinácii s rôznymi bylinkami, posypal ~ 2 PL strúhaného parmezánu, pretlačeným cesnakom.
- Zostavu som dôkladne, ale jemne, premiešal, posypal PL strúhaného parmezánu a uložil na chvíľku, kým pripravím karfiol, do chladničky.
- Karfiol som obalil v trojobale (hladkú múku som vymenil za mletý parmesan)
- a na trojkombinácii bravčová masť, slnečnicový olej a orech masla, ich vypražil.
- Rozložil na taniere s cestovinovým šalátom, polial tatarskou omáčkou vlastnoručnej výroby a … teraz už dobrú chuť!
- Rád sa Vám pochválim aj týmto obrázkom; dva týždne som si užil moje vnúčence a dcérku; tentoraz mi šikovne pomáhala vnučka Lilli_nka. 25. júla v Des Moines oslávili 16. narodeniny.