Letný paradajkový šalát s mušličkami a vyprážaným karfiolom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Leto už balí „kufre“, no svoju kúzelnú vôňu nám láskavo ponecháva aj vo forme svojich plodov v záhradkách, na políčkach, prinajhoršom v „regáloch“, aj na pultoch trhov a jarmokov. Moja milovaná vnučka Lillinka, ktorá ma s bratom „bľižňakom“ Samkom a s mamkou Angelikou navštívila, si v poslednom čase obľúbila rôzne šaláty. Ja som jej pripravil tento, s rosmarino, talianskou cestovinou v tvare malých mušličiek. Pre nás ostatných, nech to aspoň trošku zavonia mäsom, som vypražil karfiolové ružičky.

4-6
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Začal som ružičkami karfiolu, ktoré som obvaril, scedil a nechal vychladnúť; balíček cestovín som vyvaril v osolenej vode (al dente), prepláchol v studenej vode a po scedení a odkvapkaní ich vložil do pomocnej misy.
  2. Paradajky som pokrájal asi na 5-7 mm kocky...
  3. ...a priložil ich k cestovine; okorenil soľou a čerstvo mletým čiernym korením, pridal pokrájanú bazaličku voňavú, pokropil ~ 2 PL olivového oleja (bude sa konzumovať bez následnej tepelnej úpravy, preto extra panenský); mám ešte ½ fľaše španielského „Arbekia“, podľa gurmánov vraj najlepšieho na svete, v kombinácii s rôznymi bylinkami, posypal ~ 2 PL strúhaného parmezánu, pretlačeným cesnakom.
  4. Zostavu som dôkladne, ale jemne, premiešal, posypal PL strúhaného parmezánu a uložil na chvíľku, kým pripravím karfiol, do chladničky.
  5. Karfiol som obalil v trojobale (hladkú múku som vymenil za mletý parmesan)
  6. a na trojkombinácii bravčová masť, slnečnicový olej a orech masla, ich vypražil.
  7. Rozložil na taniere s cestovinovým šalátom, polial tatarskou omáčkou vlastnoručnej výroby a … teraz už dobrú chuť!
  8. Rád sa Vám pochválim aj týmto obrázkom; dva týždne som si užil moje vnúčence a dcérku; tentoraz mi šikovne pomáhala vnučka Lilli_nka. 25. júla v Des Moines oslávili 16. narodeniny.