Hubová polievka
Letná hríbovica s bezlepkovou tarhoňou
Autor receptu: novalim
Výdatná polievka je niekedy za dve jedlá. Naša hustá letná hríbovica s bezlepkovou tarhoňou vám dobre padne a poriadne vás zasýti.
Navaríte si ju dnes na večeru?
6 porcií |
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Sušené hríby dáme do menšieho hrnca a zalejeme vodou tak, aby boli ponorené. Keď začnú vrieť, vylejeme vodu a postup zopakujeme. Druhýkrát už vodu nevylievame, len odstavíme zo sporáka.
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a nakrájame tiež na malé kúsky. Pór pozdĺžne rozpolíme a nakrájame na polkolieska. Cibuľu nasekáme nadrobno.
- V polievkovom hrnci rozohrejeme maslo s olejom a opražíme cibuľu, až kým úplne nezmäkne. Trvá to dve-tri minúty. Prisypeme múku a rýchlo miešame, kým nezíska tmavo zlatú farbu. Zalejeme 1,5 litrom studenej vody a rozmiešame. Pridáme zemiaky a hríby aj s vodou, v ktorej sa druhýkrát varili. Osolíme a varíme asi 15 minút.
- Potom pridáme mrkvu, petržlen, zeler a väčšiu časť póru. Necháme si bokom trochu zelenej časti póriku. Do hrnca prelisujeme cesnak, prisypeme majoránku a varíme ďalších 5-10 minút. Tesne pred koncom varenia pridáme zvyšok póru a nasekanú petržlenovú vňať. Odstavíme a podľa chuti dosolíme a okoreníme.
- V inom hrnci si podľa návodu v osolenej vode uvaríme bezlepkovú tarhoňu. Pridávame ju až do jednotlivých porcií, lebo inak by nám vsiakla aj vodu z polievky.