Lahodná lahôdková nátierka s polievkového mäsa pre Bábiku (fotorecept)
	        Autor receptu: sracz 	         
	        
	        Je tomu už viac ako 33 rokov, čo som vymyslel tento „presvedčovací variant“ pre svoju dcérku – Bábiku. Dôkladne si dala záležať, a to už od malilinka, na kvalite mäsa. Nesmelo obsahovať žiadne prerastané časti, slaninu, loj, kožu, chrupavky a iné, podľa nej, nechutné „veci“. Uznal som jej nároky, ale som aj „šporovlivý" a tak vznikli moje lahodné lahôdkové nátierky. Nimi som „zabodoval“ aj u jej detí, mojich milovaných dvojčiat, čvorgľov, levov z Jazera, Lillynky a Samka i ostatných „kostošov". | 		  
				  	  
				  	6 (8÷12?) porcií  | 
				  	  
				  	30´ minút príprava  | 
 
 Suroviny- 500÷600 g,  z polievky mäso varené
  Varená zelenina: - 0,5 ks cibuľa
 - 0,5 ks, (turnipe) kaleráb 
 - 0,25 ks rutabaga
 - 0,25 ks, buľva zeler 
 - 1 ks mrkva
 - 1 ks petržlen
 - 2 ks ružičkový kel
 - podľa potreby za hrsť, , zelerová vňať a stonky petržlenová vňať 
 - 2 ks, na tvrdo vajcia
 - 2 ks, varené z  vajíčok žĺtky
 - 1 ks,  veľká uhorka sladkokyslá 
 - 2÷3 PL, doma zavárané (Salsa) lečo 
 - 2 PL horčica plnotučná
 - 3÷5 PL,  lahôdková čerstvá (syr tavený Bambino) majonéza
 - 2÷3 PL kečup jemný
 - g soľ 
 - podľa potreby korenie čierne mleté
 
 Postup- na pracovný stôl pripravím všetky ingrediencie a zostavvu kychyňského robota (mixéra) na dosah rúk.
 - zvlášť starostlivo preberiem mäso z polievky (tentoraz som mal hovädzie predné, prerastané rebrá, chvost a dva kuracie skelety); pozor na kosti_čky!
 - podobne aj varenú zeleninu (množstvo nie je potrebné „preháňať”, lebo výsledný produkt by bol riedky), spolu s petržlenovou a zelerovou vňaťou i 2÷3 krátkymi „rapíkmi” zeleru.
 - korenín nepotrebujem veľké množstvo, používam produkty z polievky, pokiaľ pripravujem nátierku iba pre deti, postačuje jemný kečup a tavený syr Bambino; ak iba pre dospelých (ako v tomto mojom prípade) nahradím ich Salsou, lahôdkovou majonézou a dochutím čerstvým MČK; ak pripravujem pre obe vekové kategórie miešam pre každú zvlášť v oddelených jenských misiach!
 - mixoval som v menších dávkach (na 4 razy), pre každú som jednotlivé ingrediencie pokrájal na menšie kúsky a hotovú masu uložil do pomocnej misy, premiešal a na záver dochutil soľou a MČK.
 - lahodnú chuť som zvýraznil pridaním 3÷4 PL majonézy, opäť premiešal,
 - kuchyňskou „špachtľou” uhladil, ozdobil čerstvou petzržlenovou vňaťou a jahodami a na pár hodín (prikryté celofánovou fóliou) uložil do chladničky.
 - Servírovanie: tak v tomto prípade sa môžem naozaj „predstaviť či predviesť” ako majster improvizácie. Touto nátierkou sa dajú naplniť a ozdobiť vajíčka na tvrdo, paradajky, paprika, čerstvé uhorky, ovocie a ovocné misy, salámové a šunkové „rolky i ružičky” a inšó, alebo 
 - natrieť na rohlíky, žemle, hrianky, toasty, obložené chlebíky či priamo na „burkovčak” chlebíka a na povrch pridať čerstvé MČK z „peprovacej bazuky” (toto je pre mňa!), alebo 
 - pre rôzne spoločenské, súkromné aktivity i chvíle s „pochúťkou” vo dvojici, na stôl so slávnostným prestieranim:
 
             
          
        
		  
		
		
          
         |