Ľahký cestovinový šalát (fotorecept)
Autor receptu: elekra
Aj keď je robený s majonézou, hodí sa na ľahkú večeru. Aj môj manžel bol spokojný aj
napriek tomu, že nadovšetko má rád akokoľvek upravené mäso a zemiaky.
2-3 porcie |
20 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Cestoviny uvarím vo vriacej vode. Vodu solím až keď začne vrieť, cestoviny potom nezhorknú. Máme radi cestoviny uvarené al dente. Sdedím a nechám vychladúť. Varila som semolinové talianske mušle.
- Uvarím si zároveň 2 vajcia na tvrdo, ošúpem a tiež nechám vychladnúť.
- Medzitým si umyjem a nakrájam na menšie kúsky cherry paradajky a reďkovky. Pridala som aj jednu sladkokyslú uhorku, ale zabudla som ju nafotiť.
- "Krabie" tyčinky rozbalím a nechám v mikrovlnke prehriať. Potom ich natrhám na menšie kúsky. Tiež nechám vychladnúť.
- Všetky suroviny si zmiešam dohromady, okrem vajíčok.
- Pridám nakrájané vajíčka a domácu majonézu
- a zľahka všetko premiešam. Podľa potreby dochutím soľou a mletým čiernym korením.
Majonézu robím doma tak, že si rozklepnem jedno vajce, pridám soľ, mleté čierne korenie a ponorným mixérom miešam. Postupne pridávam slnečnicový olej. Do hotovej majonézy pridám najemno nakrájanú cibuľu.
- Na záver pridám kvapku octa a hotovú majonézu zľahčím bielym jogurtom.
- Hotový šalát nechám v chladničke odležať, aby sa prepojili všetky chute
- a môže sa podávať. Pre hladnejších jedákov sa môže pridať aj nakrájaný tvrdý syr. Veľmi pekne v šalátiku vyzerá červená cibuľa nakrájaná na tenké pásiky a zelená paprika, ale zo zdravotných dôvodov som ich tentokrát vynechala.