Kysnuté plnené pagáče v okrúhlej forme (fotorecept)

Autor receptu: rosaneta

Tento recept na pagáče v našej rodine sa využíva veľmi dlho . Často ich pečiem , lebo nám chutia . Skúste aj vy, odporúčam sú naozaj výborné. Záleží veľmi na plnke , ako si ju pripravíte - ochutíte.

8
porcií
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások . Do malej misky si dáme droždie, 1 čaj. lyž. kryšt. cukru, medzi prsty múky a 1/2 dl vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do veľkej misky dáme polohrubú múku, soľ, olej pridáme kvások a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť 25 - 30 minút prikryté utierkou.
  2. Tu máme už vykysnuté cesto.
  3. Plnka: Uvaríme zemiaky v osolenej vode. Scedíme vodu, roztlačíme ich na kašu. Cibuľku osmažíme na troške oleji pridáme slaninu a osmažíme. Dáme do zemiakovej kaše. Ešte pridáme postrúhaný strúčik cesnaku,korenie, majoránku. Všetko riadne vymiešame na hladkú kašu.
  4. Teraz si vymastíme formu tukom, dáme na ňu cesto,na ktoré dáme plnku-zemiakovú kašu.
  5. Zatočíme celé cesto kolom dokola, tak ako na buchtu.
  6. Teraz roztiahneme cesto po povrchu rukami po celom obvode formy. Jemne uhladíme celý vrch.
  7. Zoberieme ostrý nôž a spravíme mriežku na povrchu cesta. Necháme ešte pokysnúť, asi tak 10 minút. Vrch pomastíme olejom.
  8. Dáme piecť na 180 stupňov do vyhriatej elektric. trúby na 35-40 minút.
  9. Upečené pomastíme olejom.
  10. Pokrájame na kúsky. Z tejto dávky mi vyšlo 8 kusov pagáčov.
  11. Veľmi chutia s mliečkom .
  12. :-)