Kysnuté plnené pagáče v okrúhlej forme (fotorecept)
Autor receptu: rosaneta
Tento recept na pagáče v našej rodine sa využíva veľmi dlho . Často ich pečiem , lebo nám
chutia . Skúste aj vy, odporúčam sú naozaj výborné. Záleží veľmi na plnke , ako si ju
pripravíte - ochutíte.
8 porcií |
35-40 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si kvások . Do malej misky si dáme droždie, 1 čaj. lyž. kryšt. cukru, medzi prsty múky a 1/2 dl vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do veľkej misky dáme polohrubú múku, soľ, olej pridáme kvások a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť 25 - 30 minút prikryté utierkou.
- Tu máme už vykysnuté cesto.
- Plnka: Uvaríme zemiaky v osolenej vode. Scedíme vodu, roztlačíme ich na kašu. Cibuľku osmažíme na troške oleji pridáme slaninu a osmažíme. Dáme do zemiakovej kaše. Ešte pridáme postrúhaný strúčik cesnaku,korenie, majoránku. Všetko riadne vymiešame na hladkú kašu.
- Teraz si vymastíme formu tukom, dáme na ňu cesto,na ktoré dáme plnku-zemiakovú kašu.
- Zatočíme celé cesto kolom dokola, tak ako na buchtu.
- Teraz roztiahneme cesto po povrchu rukami po celom obvode formy. Jemne uhladíme celý vrch.
- Zoberieme ostrý nôž a spravíme mriežku na povrchu cesta. Necháme ešte pokysnúť, asi tak 10 minút. Vrch pomastíme olejom.
- Dáme piecť na 180 stupňov do vyhriatej elektric. trúby na 35-40 minút.
- Upečené pomastíme olejom.
- Pokrájame na kúsky. Z tejto dávky mi vyšlo 8 kusov pagáčov.
- Veľmi chutia s mliečkom .
- :-)