Kvašničkový prívarok s volským okom a varenými zemiakmi (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Pri nedeľnej prechádzke sme na lúke nazbierali šťaveľové listy, po našom "kvašničky". Možno sa mnohí čudujete, prečo práve tento názov. Keďže listy štaveľa sú kyslé, po našom kvašné .. názov kvašničky si ľudia logicky odvodili :-) Keby som nejakej staršej panej od nás povedala, že som nazbierala šťaveľ netušila by, o čom hovorím :-) Ešte včera som z neho navarila tento dobrý prívarok k dnešnému obedu :-)

Suroviny

Postup

  1. Šťaveľové listy dôkladne umyjeme, odstránime stonky a nakrájame ich na menšie kúsky.
  2. Na bravčovej masti opečieme slaninku.
  3. Keď je slanina vypečená, pridáme prelisovaný cesnak a kratučko ho orestujeme (pár sekúnd, aby nezhorkol).
  4. K slaninke a cesnaku pridáme šťaveľové listy, premiešame, zalejeme vodou tak, aby zakryla všetky listy, a do sitka na korenie dáme nové/čierne celé korenie, bobkový list a vložíme to do vody. Varíme zakryté asi 5 minút.
  5. Medzitým si pripravíme bešamel. Na masle opražíme za stáleho miešania múku. Keď je múka opražená, pomaly pridáme 150 ml mlieka a stále miešame. Vznikne nám taká hustejšia "kaša". Odstavíme ju.
  6. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame smotanu, a vylejeme to do už odstaveného bešamelu, vymiešame do hladka.
  7. Bešamel vlejeme do hrnca, kde sa varia listy, premiešame a varíme ešte 10 minút. 2 - 3 minútky pred odstavením pridáme cukor, soľ, korenie, kôpor. Keď prívarok odstavíme, dochutíme ho ešte octom, prípadne ešte dosolíme, okoreníme podľa chuti :-)
  8. Hotovo, ako prílohu podávame varené zemiačky a volské oko :-)
  9. Dobrú chuť!