Kurča premenené na bažanta
Autor receptu: jojusko
Divina a v nej pernaté druhy , zásluhou necitlivého chovania sa človeka pri priemyselnom rozvoji , sa dostala temer do oblasti ohrozenia niektorých druhov. Preto sa jej jedinci dostanú ako jedlo na tanier človeka stále zriedkavejšie. Keď nevieme zmeniť živé kurča na bažanta, potom stojí za to vykonať túto zmenu na pekáči. Čím starostlivejšie použijeme odporúčané ingrediencie tým lepší bude výsledok. Ak teda máte chuť na bažanta a máte v chladničke to stokrát vyskúšané kurča poďme na to.
4-5 porcie |
30 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Suroviny
- 1200 g, chladené väčšie, bez drobkov kurča
- 1/4 ks, stredne velký pokrájaný zeler
- 2 ks, čerstvá pokrájaná mrkva
- 1 ks, stredne velká špikovaná štyrmi klinčekami cibuľa
- 3 ks cesnakové struky
- 2 + 1 KL, tmavá + horčica dijonská sojová omáčka
- 5 PL ocot vínny biely
- každé 1/2 KL, a petržlenová vňať sekaná tymian
- 1+10 ks, a drvené bobule jalovca bobkový list
- 1 PL olej olivový
- 2x 0,5 dcl, do marinády a flambovanie Borovička 40%
- 1 x 0,5 dcl dtto - pre kuchara
- soľ
- 2 PL maslo
- korenie čierne mleté
- vegeta
- na opekanie olej
- brusnicový kompot
- 8 ks drvené bobule jalovca
Postup
- Do keramickej alebo sklenenej nádoby s vekom vložiť všetky ingrediencie a rozmiešať na marinádu. Vložiť porcované kurča a všetky diely ponatierať marinádou. Prikryť vekom, položiť do chladničky na 24 hod. Počas tej doby viackrát mäso natierať marinádou.
- Na druhý deň poskončení marinovania do pekáča kde sa bude mäso piecť naliať olej na opraženie, mäso vybrať z marinády od zeleniny, utrieť krepovým papierom položiť na rozohriaty olej a opražiť ho. Pridať posekanú cibulku, trochu opiecť, pridať zeleninu a opiecť a nakoniec pridať cesnak a len máličko opiecť aby sa spojili chute. Mäso preložiť ku zelenine, podliať, zakryť a piecť do mäka
- Mäso vybrať a na panvici poliať alkoholom a flambovať. Nevrátiť ku zelenine. Zeleninu roztlačiť rozmixovať na jemnú pastu, priliať mäsový vývar, trošku brusníc a povariť. Omáčku ktorá z toho vznikla do omáčnika a servirovať spolu s mäsom na mise