Kurahus, Husovička a Kochanina kapusta (fotorecept)

Autor receptu: jody

Kochane sme volali milovanú tetu z Moravy, ktorá varievala fantastickú kyslú kapustu. Nikto takú samozrejme nevie, ale pokúšame sa ju napodobňovať, aj keď si to poriadne zjednodušujeme. Ale aspoň názov ostal. :-)

20 minút
príprava
80 minút
na 180 °C

Postup

  1. Kura naporcujeme (stehná a prsia, ostatné šup do polievky) a spolu s krkovičkou uložíme na omastený plech. Poriadne posolíme, skôr by som povedala, že až mierne presolíme, soľ nám totiž vytiahne horkosť z piva. Posypeme poriadnou dávkou kmínu a podlejeme celým čiernym pivom. Pri izbovej teplote necháme polhodinku odpočívať.
  2. Šupneme do trúby a pomaličky pečieme za občasného polievania výpekom.
  3. Asi po hodinke je kura upečené, tak ho vyberieme von a necháme v teple na trúbe. Krkovičku, ee, husovičku pečieme ďalej až do mäkka.
  4. No a nakoniec vrátime kura k bravčovému a poriadne spolu zapečieme.
  5. Medzitým v kastróli opekáme cibuľu. Keď je do sklovita, zasypeme lyžicou cukru a lyžicou rasce a opekáme ďalej.
  6. Pridáme nepremytú kyslú kapustu aj so šťavou a udusíme do mäkka.
  7. V rajničke v horúcej masti necháme vytopiť na drobné kocečky nakrájanej obyčajnej údenej slaniny, pridáme tiež nadrobno cibuľky a necháme upražiť. Potom zasypeme trochou múky, popražíme, zalejeme trochou vody, pridávame zemiakové cesto v prášku a uvaríme niečo ako hustý bešamel, ktorý nakoniec ochutíme soľou a riadnou dávkou čierneho korenia. Originál je samozrejme zo surového nastrúhaného zemiaku, pri ktorom treba stáť a neustále miešať, kým sa nerozvarí, ale to akosi nezvládame. Teda ja. :-)
  8. Vmiešame do udusenej kapusty a necháme len prehriať.
  9. No a nakoniec len servírujeme. Každému koľko vládze. :-) Dobrú chuť!