Kuracie rolády so šalviou a anglickou slaninou
Autor receptu: monique
Inšpirovala ma večera v hoteli, kde som bola ubytovaná cez leto. Mali sme kuracie rolády
s anglickou slaninou, no najviac ma prekvapila chuť pre mňa neznámej bylinky. Nikdy
som nič podobné nejedla. Po mojej pochvale kuchárovi za výbornú večeru mi prezradil o
akú bylinku ide. Ak máte chuť na zmenu a vyskúšať netypickú chuť kuracích pŕs,
rozhodne vyskúšajte tento recept!
4 porcie |
30 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup
- Kuracie prsia si umyjeme a očistíme. Nakrájame ich po dĺžke na šírku približnú anglickej slanine. Trochu vyklepeme, osolíme a okoreníme. Mne zo 700 g pŕs vyšlo 12 ks takýchto rezňov.
- Čerstvú šalviu (najlepšie z vlastného kvetináča :) ), si natrháme a umyjeme. Ja som použila približne 32 lístkov, ale je to individuálne. Ukladáme na kuracie prsia tiež po dĺžke. Na menšie kúsky 2 lístky, na väčšie 3. Nakoniec na to položíme plátok anglickej slaniny (tých 120g bolo presne 12 ks..asi v obchode teta predavačka vedela, koľko ks budem potrebovať :D) a zatočíme do rolády. Aby nám to držalo, cez stred to prepichneme špáradlom.
- Poukladáme do pekáča, podlejeme pohárom vody a prikryjeme alobalom.
Pod alobalom to pečieme cca 30 minúť pri teplote 200 stupňov. Po pol hodine dáme alobal preč a pečieme ešte cca 15 minút do zlatista.
- Celé zemiačky si poriadne umyjeme v šupke, potom prekrojíme na polovicu, poukladáme na plech a osolíme. Ja som ich piekla súčasne v trúbe aj s mäsom na 200 stupňoch približne tú pol hodinku (treba kontrolovať).
- Zatiaľ čo sa nám všetko pečie si pripravíme zeleninu. Všetko poriadne umyjeme. Mrkvu si nakrájame na kolieska, karfiol a brokolicu si rozdelíme na menšie ružičky. Zelené fazuľky dávam celé. Všetko dáme do hrnca, podlejeme cca 100 ml vody a dusíme. Ja som spravila túto zeleninu bez soli a korenín, len takú prírodnú. Dusíme 15 minút do zmäknutia. My ju máme radi chrumkavú, preto ju dusím len 8-10 min..zachová si viac vitamínov.
(Nepoužila som celý karfiol ani brokolicu, len som si očistila pár ružičiek a zmiešala s ostatnou zeleninou na zmes.. je len na Vás, aké množstvo zeleniny si k tomu pripravíte.)
- Šalát: Zeleninu si umyjeme a očistíme. Mrkvu prerežeme napoly a nakrájame na polkolieska. Uhorku nakrájame na štvrtiny. Papriku a rajčiny na menšie kocky. Pridáme tiež nadrobno nakrájanú mozarellu light. Polejeme olivovým olejom, pridáme bazalku (kto má môže nakrájať čerstvú), poriadne premiešame a necháme odležať.
- Keď máme všetko hotové servírujeme na tanier podľa vlastnej fantázie.
Dobrú chuť! :)
Do prípravy naľavo som uviedla orientačný čas 30 min, ale tu máte podrobnejší rozpis, pre lepšiu predstavu.
Príprava mäsa cca 15 min, zemiakov 5 min, zeleniny 10 min.
Dusenie zeleniny cca 15 min.
Príprava šalátu 5-10 min.
Pečenie mäsa cca 45 min, zemiakov cca 30 min - kto môže piecť súčasne má výhodu a ušetrený čas.