Plnené kuracie stehno

Kuracia galantína so slivkovo-orechovou plnkou

Autor receptu: redakcia

Gaštanové pyré, bratislavské orechové rožteky, trdelník a štrúdle... Máme niekoľko orechových stálic, ktoré od čias našich praprababičiek svietia na gastronomickom sladkom nebi. Ale suché plody si rozumejú aj so slanou kuchyňou. Od predjedál až po dezerty sa s nimi dajú pripraviť nevšedné a pritom chuťovo veľmi ladiace kombinácie.

1
porcia
90 minút
príprava

Postup

  1. Vykostené stehno rovnomerne naklepeme, osolíme a naplníme plnkou z nasekaných sliviek, orechov a žemle, ktorú zvláčnime smotanou a ochutíme soľou a muškátovým orieškom.
  2. Naplnené stehno zrolujeme, dobre stiahneme do potravinovej fólie a dáme piecť na 90 °C, približne 40 minút. Potom steheno rozbalíme a prudko ho zapečieme pri 200 °C 5 minút.
  3. Krúpy uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Posekanú šalotku urestujeme s cesnakom a hríbmi, pridáme krúpy a podlejeme vínom. Chvíľu spolu dusíme, aby sa chute spojili, nakoniec zjemníme maslom a pridáme posekanú petržlenovú vňať.