Plnené kuracie stehno
Kuracia galantína so slivkovo-orechovou plnkou
Autor receptu: redakcia
Gaštanové pyré, bratislavské orechové rožteky,
trdelník a štrúdle... Máme niekoľko orechových
stálic, ktoré od čias našich praprababičiek
svietia na gastronomickom sladkom nebi. Ale
suché plody si rozumejú aj so slanou kuchyňou.
Od predjedál až po dezerty sa s nimi dajú
pripraviť nevšedné a pritom chuťovo veľmi
ladiace kombinácie.
Postup
- Vykostené stehno rovnomerne naklepeme,
osolíme a naplníme plnkou z nasekaných
sliviek, orechov a žemle, ktorú zvláčnime smotanou
a ochutíme soľou a muškátovým orieškom.
- Naplnené stehno zrolujeme, dobre stiahneme
do potravinovej fólie a dáme piecť na 90 °C,
približne 40 minút. Potom steheno rozbalíme
a prudko ho zapečieme pri 200 °C
5 minút.
- Krúpy uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Posekanú šalotku urestujeme s cesnakom a hríbmi, pridáme krúpy a podlejeme vínom.
Chvíľu spolu dusíme, aby sa chute spojili, nakoniec
zjemníme maslom a pridáme posekanú petržlenovú vňať.