Kurací tažín s karamelizovanou cibuľou (fotorecept)
Autor receptu: amelie
Toto skvelé kuriatko ma naučila variť Hafsa, pôvodom Maročanka. Trošku sa narobíte pri krájaní toľkých cibúľ, ale stojí to za to. Postup- Kurča stiahneme z kože, vykostíme a nakrájame na väčšie kusy, ktoré naložíme na 1-2 hodiny do marinády z jogurtu, 1 pl oleja, soli, korenia a posekanej petržlenovej vňate.
(Nevyhadzujte zvyšky kurčaťa, hoďte ich do studenej vody, osoľte, okoreňte a pomaličky varte 2-3 hodinky. Pokojne dolievajte vodu, ak treba, ale plameň nezvyšujte. Nepridávajte nijakú zeleninu. Nakoniec všetko sceďte, kostičky dajte psovi a vývar si odložte. Určite ho použijete.)
- Cibule pokrájame a vložíme ich so škoricou do väčšieho kastróla. Osolíme, okoreníme, podlejeme troškou (naozaj len troškou, 2-3 pl) vody a odkryté dusíme na slabom ohni, kým nezozlatnú. Občas premiešame, aby sa cibuľa nepripálila.
- Mäso opečieme na panvici na zvyšnom oleji.
- Do hrnca, ktorý môžeme dať do rúry, vložíme opečené kúsky kuraťa, cibuľu aj s paličkou škorice, pridáme med, hrozienka, šafrán a bobkový list. Ak treba, dochutíme. Podlejeme niekoľkými lyžicami vody, premiešame, cocotte zakryjeme pokrievkou a dáme na 15-20 minút do rúry predhriatej na 180 stupňov.
- Keď je kuriatko akurát, vyberieme ho z rúry, vytiahneme nejedlé súčasti, v tomto prípade bobkové listy a paličku škorice, kuriatko v cibuli premiestnime na taniere a pridáme prekrojený pomaranč alebo paradajky podľa chuti. Podávame s čerstvou bagetou. Hafsa to pomenovala Tajine de poulet aux oignons confits.
Najlepšia na tom je tá cibuľa. Teda podľa mňa... Začala som ju používať aj do iných jedál.
|