Kurací tažín s karamelizovanou cibuľou (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Toto skvelé kuriatko ma naučila variť Hafsa, pôvodom Maročanka. Trošku sa narobíte pri krájaní toľkých cibúľ, ale stojí to za to.

Suroviny

Postup

  1. Kurča stiahneme z kože, vykostíme a nakrájame na väčšie kusy, ktoré naložíme na 1-2 hodiny do marinády z jogurtu, 1 pl oleja, soli, korenia a posekanej petržlenovej vňate. (Nevyhadzujte zvyšky kurčaťa, hoďte ich do studenej vody, osoľte, okoreňte a pomaličky varte 2-3 hodinky. Pokojne dolievajte vodu, ak treba, ale plameň nezvyšujte. Nepridávajte nijakú zeleninu. Nakoniec všetko sceďte, kostičky dajte psovi a vývar si odložte. Určite ho použijete.)
  2. Cibule pokrájame a vložíme ich so škoricou do väčšieho kastróla. Osolíme, okoreníme, podlejeme troškou (naozaj len troškou, 2-3 pl) vody a odkryté dusíme na slabom ohni, kým nezozlatnú. Občas premiešame, aby sa cibuľa nepripálila.
  3. Mäso opečieme na panvici na zvyšnom oleji.
  4. Do hrnca, ktorý môžeme dať do rúry, vložíme opečené kúsky kuraťa, cibuľu aj s paličkou škorice, pridáme med, hrozienka, šafrán a bobkový list. Ak treba, dochutíme. Podlejeme niekoľkými lyžicami vody, premiešame, cocotte zakryjeme pokrievkou a dáme na 15-20 minút do rúry predhriatej na 180 stupňov.
  5. Keď je kuriatko akurát, vyberieme ho z rúry, vytiahneme nejedlé súčasti, v tomto prípade bobkové listy a paličku škorice, kuriatko v cibuli premiestnime na taniere a pridáme prekrojený pomaranč alebo paradajky podľa chuti. Podávame s čerstvou bagetou. Hafsa to pomenovala Tajine de poulet aux oignons confits. Najlepšia na tom je tá cibuľa. Teda podľa mňa... Začala som ju používať aj do iných jedál.