Kurací špíz s cuketou a šampiónmi

Autor receptu: mandarin999

Z kuracích pŕs sa dá rýchlo a jednoducho pripraviť veľké množstvo receptov. Tento recept nie je náročný, pre niekoho možno však pracnejší, no je to zas len troška iná forma a stojí to za to. Vyskúšajte i vy chutné spojenie mäska, cukety a šampiónov, ku ktorým môžete zvoliť prílohu podľa seba, doplniť to o Vaše obľúbené suroviny a vytvoriť čo najdelikátnejšie spojenie chutí.

6
porcií
15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Mäsko opláchneme, osušíme a nakrájame na väčšie kocky. Osolíme ho, okoreníme, pridáme na drobno nasekaný medvedí cesnak a poriadne premiešame. Pridáme worcestrovú omáčku, med a dijonskú horčicu. Podľa chuti môžeme pridať aj viac medu či horčice. Premiešame, aby sa chuti dokonale prepojili a opečieme ho z každej strany na rozpálenom oleji.
  2. Cuketu rozkrojíme pozdĺžne na 4 časti a následne na menšie kúsky. Nasolíme ju a necháme chvíľu postáť, dokiaľ nepustí šťavu. Šunku alebo slaninu si nakrájame na hrubšie pásiky.
  3. Šampióny si očistíme, nakrájame na štvrťky a jemne osmáhneme na rozhorúčenom masle. Troška ich posolíme, podlejeme vývarom alebo vodou a krátku chvíľu podusíme. Potom ich povyberáme zo šťavy a do šťavy ešte pridáme maslo pre lepšiu a chutnejšiu konzistenciu. Krátko povaríme.
  4. Cuketu umyjeme. Kúsky mäska obalíme v šunke alebo slaninke a začneme napichovať dané suroviny na špajdlu v pomere v akom chceme. Ukladáme na plech, podlejeme šťavou z hríbikov a vývaru a pečieme pri teplote 180 - 200 stupňov cca 15 minút alebo dokiaľ cuketka nezmäkne.
  5. Podávala som s kukuričkovou ryžou , preliala výpekom, servírovala na čerstvom poľníčku a doplnila o sladkastú chuť, ktorú vytvára kvalitný ovocný džem. TIP : Poľníček môžete preliať aj jednoduchou šalátovou zálievkou vytvorenou z olivového oleja, soli, troška balzamica a troška citrónovej šťavy