Kurací paprikáš a kysnuté parené knedle (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Zdravím Varecháči. Dlho mi vŕtalo hlavou, ako by sa mi vydarili knedle zo sušeného droždia, ale hlavne to, aby to bolo menej pracné. A preto som priatelia nafotil ako to fungovalo s tým myxérom z hnietiacimi nástavcami resp. metličkami. Ak to niekoho zaujme budem rád. Samozrejme nemieša sa to ako krém kol dokola, ale sa len tlačí z jednej strany misky na druhú stranu.

6
porcií
60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny zľahka premiešame varechou k vôli mixéru aby nebolo cesto v celej kuchyni.
  2. Mixérom miešame dotiaľ pokým sa nám cesto neodlepí od misky.Je lepšie to miešať v miske z umelej hmoty a v tom nechať aj kysnúť keďže železo je docela studená vec,možno len ja tak hútam.Mlieko som nalial asi na dva krát.Samozrejme väčšie množstva mlieka tam musí ísť ináč nasucho by to nešlo.Keď tam dáme celé mlieko naraz nezáleží na tom je to odskúšaný recept ktorý som našiel vďaka vareche, len som tam nejaké veci pomenil napr.olej tam nešiel viac múky atď.
  3. Ešte nevykysnuté surové cesto musí sa trochu lesknúť a oddeľuje sa od nádoby.Poprášil som ho múkou a nechal kysnúť
  4. Cesto nám pekne nakyslo .
  5. Cesto som rozdelil na dve časti
  6. Ďalej som ho ešte na pomúčenej doske povaľkal a sformoval do dvoch úhľadných bochníčkov.
  7. Dal som knedľu variť už vopred pripraveného parného hrnca.Pozostával z gumičky z teplákov manželka našla novú takže som nemusel našťastie ťahať z nejakých teplákov. 1. Tak gumička z teplákov akože. 2. Večší asi 10l hrniec je lepší s takou okrúhlou pokrievkou 3. utierka nová bez prania v nejakých persiloch ,alebo podobne.Moja polovička vravela že túto asi 4x-5x vyvárala v čistej vode.A samozrejme používa sa výhradne na takéto účely prípadne na buchty.Keďže aj nové utierky majú tú akože novú arómu tak sa to viackrát muselo vyvárať.!
  8. Všimnite si utierku prosím aké má priehľadné kocky.Para tam cirkuluje jedna radosť. Keď sa už para tlačí nahusto cez dierky alebo cez utierku dám knedľu na vyolejovanú utierku prikryjem a varím 20-25 min. ZA TÝCH 25 MINúT VEĽMI NERADíM DáVAť ALEBO ODKRÝVAť NáDOBU . Keď tak radšej sem tam pritlačiť na tú pokrievku či tam dobre sedí.
  9. Knedľu som dal variť na 25 min. P O Z O R PREBYTOčNÁ UTIERKA SA NESMIE DOTÝKAť šPORáKA,ALEBO INéHO VARNéHO TELESA !!!!.Ako vidieť na obrázku je vsunutá za uchami resp.za držadlami hrnca ináč môže dôjsť k požiaru!!!!!!.Ja som to nechcel zrezať lebo potom tá utierka má tendenciu sa rozstrapávať.
  10. A už hotová knedľa.A Prezradím vám ,že tá druhá bola ešte lepšia nadýchanejšia.Ale ani prvá nebola asi zlá keďuž znej nie je. Iba pre zaujímavosť nerád sa chvascem kto ma pozná tak ten to vie.
  11. Tak ten kurací paprikáš nebudem tak dlho opisovať. 1 posmažíme cibuľku 2 pokrájané kuracie mäso dáme dusiť 3 po pár minútach keď to kura pustí šťavu poprášim sladkou paprikou kto rád štipľavé tak aj to k vôli manželke a dcérke si dávam pozor keďže nemajú radi štiplavé 4.pridám tú kalifornskú 1/2 ks a kožu s toho kuraťa nech tam bude aj trochu tej želatinky. deti kožku neradi sa mozrejme keď sa to uvarí tak koža aj s paprikou cestujú preč. 5. zalejem to vodou a dám ďalej dusiť. 6. koreniny som popísal , len tolko ,že sol a čierne korenie dávam až na koniec , voda sa odvarí a paprikáš môže byť buď slaný alebo štiplavý
  12. Už hotový kurací paprikáš
  13. Dobrú chuť prajem priateľia