Pečené kura

Kura pečené s prílohou (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Jednoduché a chutné jedlo z jedného pekáča.

30 minút
príprava
70 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Stehná rozdelíme na spodné a vrchné časti. Ja som použil aj krídla. Zeleninu očistíme a nakrájame na väčšie kúsky, cesnak na drobno. Špekáčiky olúpeme a nakrájame na polmesiace.
  2. Do vymasteného pekáča vložíme všetku zeleninu aj so špekáčikmi, osolíme, okoreníme, prípadne pridáme bylinky a všetko dobre premiešame.
  3. Porcie kuraťa osolíme, okoreníme a potrieme paprikou, prípadne okoreníme obľúbenou zmesou. Ja som použil zmes na pečené kura, to obsahuje aj soľ. Pivo zmiešame so smotanou a zmes tým polejem. Kura poukladáme na pripravenú zmes v pekáči. Na každý kúsok položíme plátok masla.
  4. Pekáč prikryjeme a pečieme pri 200 °C asi 70 minút. Potom pekáč odokryjeme a zapečieme, aby sa vytvorila kôrka. Ja som použil rímsky pekáč, neglazovaný, ten sa vkladá do studenej rúry, takže pečenie trvalo 90 minút.
  5. Mäso je mäkké, šťavnaté a voňavé od prílohy, s ktorou sa pieklo.