Kura na pive a chipotle s mexickou ryžou (fotorecept)

Autor receptu: lubisthemple

Chcem Vám predstaviť najbežnejší spôsob prípravy ryže v Mexiku. Podáva sa ako príloha alebo predjedlo. Ja som ju urobila ako prílohu ku kuriatku s pivom a čile chipotle (čítaj čipotle).

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kuriatko si osolíme a okoreníme.
  2. Na troške oleja opražíme do zlatista.
  3. Kura dáme do woku alebo do hrnca, vylejeme naň pivo, pridáme chipotle (kto má rád pikantné, môže pridať viac než 4 lyžice), osolíme a varíme, kým mäsko nie je mäkké.
  4. Chipotle sa dá kúpiť v Tescu alebo Hypernove a vyzerá takto.
  5. Do hrnca si dáme zovrieť vodu, do ktorej nasypeme ryžu a necháme odstáť 10 minút (ryža sa nevarí). Zlejeme vodu a necháme odstáť ďalších 15 minút.
  6. Paradajky, cibuľu a cesnak rozmixujeme na jemno.
  7. Na dno hrnca dáme rozpáliť olej a pridáme ryžu. Pražíme 5 minút, pridáme hrášok a mrkvu (čerstvú alebo mrazenú), varíme ďalších 5 minút a pridáme paradajkovú zmes.
  8. Premiešame a zalejeme kuracím vývarom alebo vodou. Ak použijeme vodu, dosolíme.
  9. Varíme, kým sa neabsorbuje celá tekutina.
  10. Servírujeme s pripraveným kuraťom. Dobrú chuť.