Hubová polievka
Kulajda so strateným vajíčkom a zeleninovými čipsami
Autor receptu: redakcia
Postup- Do hrnca dáme na rozpálený olej restovať najemno nakrájanú
cibuľu, pridáme rozmrazené hríby (predtým z nich zľahka vytlačíme vodu). Zemiaky nakrájame na menšie kocky a restujeme spolu
s hríbmi pár minút. Potom ich zalejeme
vývarom, pridáme soľ, mleté čierne
korenie, nové korenie, rascu, bobkový
list a varíme cca 30–40 minút.
- Keď sa zemiaky uvaria, pridáme prevarenú
smotanu, povaríme ešte pár minút,
všetko dobre rozmixujeme ponorným
mixérom. Dochutíme cukrom a octom,
nakoniec pridáme čerstvý kôpor.
- Stratené vajíčko: Do malého hrnca
dáme vodu, ochutíme octom a soľou
a zohrievame tesne pod bod varu. Vajce
rozbijeme do naberačky a pomaličky ho
dáme do ochutenej vody. Pomaly varíme
tak, aby bol bielok pevný a žĺtok mäkký.
(asi 3–4 minúty).
- Zeleninové čipsy: Batat, topinambur a cviklu očistíme a všetko nakrájame na veľmi tenké plátky. Zeleninu
osolíme a necháme 15 minút odstáť,
aby pustila vodu. Potom ju utierkou
odsajeme. Plátky rozložíme na plech s papierom
na pečenie, ktorý jemne potrieme olivovým olejom. Pečieme 10 minút pri
190 °C. Potom teplotu znížime na
80 stupňov, plátky necháme v rúre
dovtedy, kým nie sú úplne chrumkavé.
Servírujeme s kulajdou a so strateným
vajíčkom.
|