Vyprážaná polenta

Kukuričné guľôčky so syrovou omáčkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 minút
príprava

Postup

  1. Mlieko a 200 ml smotany dáme do hrnca, osolíme, okoreníme, a keď je mlieko teplé, pomaly za stáleho miešania vsýpame kukuričnú múku. Zmes pomaly hustne, keď bude hustá ako puding, odstavíme ju a občas ešte premiešame. Pridáme maslo a zapracujeme ho. Do zmesi jemne vmiešame žĺtky a polentu necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  2. Z vychladnutej polenty tvarujeme guľôčky, ktoré obalíme v polentovej múke a vkladáme do rozpáleného oleja. Vyprážame dozlata a potom vyberieme na papierovú servítku.
  3. Zvyšnú smotanu vylejeme na panvicu a roztopíme v nej nastrúhaný syr. Dochutíme a prelejeme do misky. Vložíme do nej aj guľôčky a posypeme nasekanou čerstvou pažítkou.