Krúpy a pohánka s mäsovými guľkami na leče (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Možno to poznáte blíži čas kontrol u lekárov a treba aspoň dva týždne sa stravovať striedmo. Keď je po kontrolách hurá a ďalej ani nehovorím. Zmeňte vlka na barana nech trávu papa, že je zdravá. So mnou je to tiež tak nejak. Tak som si uvaril zdravé jedlo. No aspoň kúsok mäsa k nemu, nech nedostanem šok bez neho.

3-4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. To je časť pripravených surovín. Chyba tam paradajkový pretlak ten som pridal, lebo v leče sa mi zdalo že je ich málo. Mleté mäso som mal od minulého varenia. Zostalo tak som dal do mrázaku. Naň som použil mleté mäso mix 300g jedno vajce, soľ a oregáno. Zmiešal nechal postať a vytvaroval som guľky veľkosti orecha. Lepšie sa s nimi varí, ako s veľkými. Prvé som si dal do hrnca s vriacou vodou variť krúpy a pohánku tak na 10 minút. Potom odstavil zo sporáka a nechal vo vode. Tu zlejem až pred ďalším použitím.
  2. Lečo som rozmixoval aj s paradajkovým pretlakom. Cibuľu som krájal na drobno. Cesnak na plátky. Slaninu na malé kocky.
  3. Do hrnca som dal cibuľu restovať so slaninou. Po chvíľke cibuľa bola sklovitá a slanina pustila vôňu údeniny na ňu. Pridal so cesnak chvíľu premiešal a vylial na to lečo. Pridal ešte 1,5 dcl vody a nechal rozvariť. Do vriaceho leča som dal guľky a nechal variť asi desať minút. Potom som jednu skúsil a boli hotové. Preto ich robím menšie skôr sa spravia.
  4. Tak som ich vytiahol na tanier a ten dal do tepla, nech sa udržia teple.
  5. Teraz som vodu zlial z hrnca preč, v ktorom boli krúpy a pohánka. Dal som ich do vriaceho sa leča miešal a nechal variť asi 10 minút. Krúpy s pohánka do seba vsiakli všetku omáčku. Uvarilo sa s toho rizoto. Odstavil som zo sporáka nechal chvíľu postať.
  6. Tak a môžeme zdravé jedlo servírovať. Vonia to ohromné. Na tanier som dal rizoto a na vrch k nemu mäsové guľky. Želám Vám dobrú chuť. Nech Vám chuti ako nám. A svedomie je spokojne zdravé jedlo. Kto nechce mäso dá sa to jesť aj bez neho.