Krúpová polievka

Krúpová polievka (fotorecept)

Autor receptu: helena10

S fazuľou, zeleninou, zemiakmi, údeným vývarom.

Postup

  1. Premyté krúpy a fazule sme namočili dopredu na celú noc. Potom dáme vopred variť spolu a priebežne chutnáme, či už sú uvarené. Uvarené odstavíme.
  2. Údené mäso - špičku sme začali variť tiež skôr. Kontrolujeme.
  3. Cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme na oleji a rasci aj s nadrobno nakrájaným zelerom, mrkvou, petržlenom, kalerábom. Prisypeme lyžicu hladkej múky a opražíme ju na hnedo. Pridáme trošičku mletej červenej papriky a zalejeme vodou. Za občasného miešania necháme zovrieť. Pridáme na kocky nakrájané očistené zemiaky. Osolíme, okoreníme, pomaly varíme. Nalejeme vývar z údenej špičky. Keď je všetko – zelenina, zemiaky - takmer uvarené, pridáme uvarené krúpy s fazuľou aj s vodou, v ktorej sa v nej varili. Podľa potreby osolíme, dochutíme a necháme už len chvíľu povariť. Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať.