Cviklové krupoto

Krupoto s cviklou (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Toto je ďalšia z možností, ako použiť cviklu a cviklové listy. Tie majú vysokú nutričnú hodnotu.* Tip pre záhradkárov: Na jeseň, keď vyberáte cviklu, odtrhnite jej listy, umyte, nechajte osušiť a v mraziacich sáčkoch dajte do mrazničky. Budú k dispozícii kedykoľvek.

3-4
porcie
10 (+ namáčanie) minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Krúpy prepláchneme a namočíme na 1-2 hodiny do trochy vody. Krúpy nabobtnajú a lepšie a rýchlejšie zmäknú.
  2. Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu. Pridáme krúpy aj s vodou, v ktorej sa namáčali, osolíme, okoreníme, ak treba, zalejeme trochou vody a zakryté dusíme domäkka. Voda musí byť vydusená skoro úplne, preto krúpy nezalievame nadmerne.
  3. Pridáme na malé kocky uvarenú a olúpanú narezanú cviklu, premiešame a už ju len prehrejeme.
  4. Vložíme nasekané cviklové listy a premiešame.
  5. Nakoniec vmiešame nastrúhaný syr a ihneď podávame.
  6. Na tanieri ozdobíme narezanou pažítkou.