Krkovička s cibuľovou omáčkou a pistom (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Nie je to pisto presne podľa mojich predstáv, ale použil som čo obchody ponúkali. Mne tam chýba baklažán, ale práve ten som nezohnal. V surovinách uvedený je. Ak ho zoženiete, tak je dobré ho tam dať.

6
porcií
30 minút
príprava

Postup

  1. Krkovičku nakrájame na 6 cca 150g rezne. Z oboch strán osolíme, okoreníme MČK a zaprášime MČP.
  2. Rezne opečieme z oboch strán na masle. Opečené rezne vyberieme a odložíme do tepla.
  3. Do výpeku dáme restovať nahrubo nakrájanú cibuľu. Mierne osolíme, pridáme tri bobkové listy. Restujeme do sklovita.
  4. Keď je cibuľka zarestovaná, prilejeme víno a povaríme cca 5min.
  5. K cibulke pridáme opečené rezne, podlejeme vývarom tak, aby mäsko nebolo úplne ponorené. Dusíme do mäkka cca 1 hodinu. Udusené mäsko vyberieme a odložíme do tepla.
  6. Vzniknutú cibuľovú omáčku rozmixujeme, poprípade prepasírujeme a pridáme 3 PL horčice. Zmiešame šľahačkovú smotanu s kyslou smotanou, pridáme 2 naberačky horúcej omáčky aby sa nám vyrovnali teploty a poriadne rozmiešame. Smotanu vylejeme do omáčky, necháme prejsť varom a na záver pridáme trochu posekanej peržlenovej vňate. Rada na teraz aj do budúcnosti: keby sa vám náhodou stalo, že sa Vám smotana trošku zrazí, nezúfate a znova omáčku ponorným mixérm rozmixujte a prepasírujte cez sitko. Omáčka bude jemná a bez zrazenín.
  7. Zeleninu nakrájame na väčšie kúsky.
  8. Na olivovom oleji speníme jarnú cibuľku.
  9. Pridáme červenú papriku, zarestujeme a postupne v intervale po jednej minúte pridávame ostatnú zeleninu v poradí od najtvrdšej po najmäkšiu.
  10. Uhorka.
  11. Zelená paprika.
  12. Cuketa.
  13. Paradajky.
  14. Zeleninu osolíme, pridáme MČK, bazalku, rozmarín a petržlenovú vňať. Nepodlievame, zelenina si pustí vodu sama. Restujeme cca 10-15min. Zeleninka musí zostať mierne chrumkavá. Na záver pridáme 2 PL paradajkového pretlaku, minútku povaríme.
  15. Rezne prelejeme cibuľovou omáčkou a podávame s pistom. Dobrú chuť.
  16. Kto nemôže existovať bez zemiakov, tak ich môže urobiť ako prílohu a pisto ako zeleninový šalát.
  17. Ak Vám pisto zostane, môžte pridať ešte trochu pretlaku, nechať odpariť čo najviac vody aby zhustlo a podávať na večeru na tmavom chlebíku. Teplé alebo aj studené.