Krkovička naša dobrá (fotorecept)

Autor receptu: cezar

Tých krkovičiek je tu neúrekom, no chcel som sa podeliť o gurmánsky zážitok z nedeľného obeda. Viem, že odporcovia bravčového mäsa a zástanci diét ma nepochvália, no isto sa tu nájdu takí, ktorým táketo jedlo chutí. Ba možno sa nájdu aj takí, ktorí občas zhrešia jedlom.

20 minút
príprava
80-90 minút
na 180 °C

Postup

  1. Mäsko krkovičkové si nakrájame na plátky a jemne rozklepkáme, aby sa nám dobre balili závitky. Jemne ich osolíme a posypeme čiernym korením. Necháme ich opočívať v pokoji.
  2. Zatiaľ, čo bude mäso odpočívať, udusíme si kyslú kapustu na cibuľke a diétnej slaninke. Dochutenie je individuálne, pretože každá kapusta je inak kyslá. Niektorá potrebuje umyť, iná nie. Záleží od chuti. Po udusení ju necháme mierne vychladnúť.
  3. Klobásku si rozrežeme na podlhovasté kúsky, aby sa nám dobre balili závitky. Pred tým som klobásku ošúpal. No a keď je všetko pripravené, začneme baliť. Na každý plátok dáme udusenú kapustu a kúsok klobásky, zvinieme a do mierne vymasteného pekáča ukladáme naše výtvory.
  4. ...a balíme...a balíme, až je všetko hotové a pekne poukladané v pekáči. Medzi závitky dobre schováme kúsky cesnaku, aby pustil do mäsa vôňu. Potom úplne mierne podlejeme výtvor vodou (naozaj len trošku, pretože všetko pustí šťavu), posolíme a okoreníme na vrchu, prikryjeme mäso alobalom a dáme piecť asi na 180°C. Približne po 1 hodine a 10 minút pekáč odkryjeme a zapečieme do červena. Občas pri dopekaní prelievame výpekom, aby závitky neboli suché a mali peknú farbu.
  5. No a potom už len vydržať, kým sa dostaneme k tanieru. Podávame napríklad so zemiakovou kašou, s posypanou - do zlatista opečenou cibuľkou. Keďže mi ostala aj nadusená kyslá kapusta, bola ako príloha k mäsu. ....samozrejme je možno bohato prelievať dobrým vínkom alebo pivom. To sa samo žiada. (Inak by si to mäsko myslelo, že ho zjedol pes - tí nezapíjajú).