Tekvicové rizoto
Krémové tekvicové rizoto
Autor receptu: ryzasos
Lepšie krémové tekvicové rizoto som snáď ešte nemala! Ak aj vy zbožňujete tekvicové recepty, určite si recept uložte a
vyskúšajte počas tekvicovej sezóny.* Toto tekvicové hokkaido rizoto je tak jednoduché na prípravu, hotové do pol hodiny a to
spojenie chutí je priam božské. Navyše je to jedlo, ktoré príjemne zahreje najmä v sychravom a chladnejšom počasí.
4 porcie |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Tekvicu očistíme a nakrájame nadrobno.
- Kúsky tekvice dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola hladina tesne nad kúskami tekvice.
- Tekvicu uvaríme vo vode do mäkka (približne 10 minút, v závislosti od veľkosti kúskov).
- V druhom, väčšom hrnci si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku.
- Potom pridáme prelisované strúčiky cesnaku, ryžu (nepremytú) a restujeme ich na silnejšom plameni približne 2 minúty.
- Potom ryžu zalejeme vývarom, pridáme korenie, soľ a rizoto varíme odokryté približne 15 minút na slabšom plameni.
- Uvarenú tekvicu rozmixujeme tyčovým mixérom aj s vodou, v ktorej sa varila.
- Hotové tekvicové pyré vmiešame do takmer uvarenej ryže a spolu ich varíme ešte 5 minút. Ak nie je rizoto dostatočne krémové, môžeme pridať aj vodu podľa potreby.
- Na záver do rizota vmiešame aj parmezán, brusnice a pri servírovaní rizoto posypeme nasekanými bylinkami.