Tekvicové rizoto

Krémové tekvicové rizoto

Autor receptu: ryzasos

Lepšie krémové tekvicové rizoto som snáď ešte nemala! Ak aj vy zbožňujete tekvicové recepty, určite si recept uložte a vyskúšajte počas tekvicovej sezóny.* Toto tekvicové hokkaido rizoto je tak jednoduché na prípravu, hotové do pol hodiny a to spojenie chutí je priam božské. Navyše je to jedlo, ktoré príjemne zahreje najmä v sychravom a chladnejšom počasí.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tekvicu očistíme a nakrájame nadrobno.
  2. Kúsky tekvice dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola hladina tesne nad kúskami tekvice.
  3. Tekvicu uvaríme vo vode do mäkka (približne 10 minút, v závislosti od veľkosti kúskov).
  4. V druhom, väčšom hrnci si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku.
  5. Potom pridáme prelisované strúčiky cesnaku, ryžu (nepremytú) a restujeme ich na silnejšom plameni približne 2 minúty.
  6. Potom ryžu zalejeme vývarom, pridáme korenie, soľ a rizoto varíme odokryté približne 15 minút na slabšom plameni.
  7. Uvarenú tekvicu rozmixujeme tyčovým mixérom aj s vodou, v ktorej sa varila.
  8. Hotové tekvicové pyré vmiešame do takmer uvarenej ryže a spolu ich varíme ešte 5 minút. Ak nie je rizoto dostatočne krémové, môžeme pridať aj vodu podľa potreby.
  9. Na záver do rizota vmiešame aj parmezán, brusnice a pri servírovaní rizoto posypeme nasekanými bylinkami.