Krémová cviklová polievka

Autor receptu: margotka1

Cvikla je zdravá, cvikla je fajn, dokonca aj v polievke :)

8
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na oleji alebo masle opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, zemiak a aj cviklu. Všetko zalejeme vodou asi do 3/4 hrnca (robila som v 3 litrovom hrnci a každý kus zeleniny bol z tých väčších).
  2. Počkáme kým sa zelenina uvarí domäkka, pridáme čierne korenie (pozor, nie veľa!), soľ (ja som použila morskú hrubozrnnú levanduľovú), tymián, trošku provensalského korenia a mletý muškátový oriešok (resp. čerstvo nastrúhaný). S ponorným mixérom polievku vymixujeme na hladký krém, pridala som aj asi lyžicu citrónovej šťavy. Nakoniec pridáme mlieko, prípadne smotanu a opäť privedieme do varu. Ochutnáme, dochutíme a po prvej bublinke odstavíme.
  3. Ja som polievku podávala s "guličkami do polievky" alebo môžeme pridať krutóny.