Morčacie rezne
Krehké jogurtové rezne so smotanovými dollar chips (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Vyskúšal som ako nedeľný obed, rezne sú mäkké a šťavnaté, či už vyprážané na oleji alebo upečené na plechu v rúre.
Postup
- Morčacie prsia narežeme na rezne, mierne naklepeme, osolíme a okoreníme. Môžeme použiť aj kuracie prsia, alebo aj iný druh mäsa. V jogurte rozmiešame vajce, solamyl, grilovacie korenie podľa chuti a pretlačený cesnak. Každý rezeň v tejto marináde namočíme a uložíme do vhodnej nádoby. Zvyšok marinády nalejeme navrch, prikryjeme fóliou alebo vrchnákom a dáme do chladničky najlepšie cez noc.
- Takto namarinované rezne obalíme v strúhanke a ihneď vyprážame do ružova v rozpálenom oleji. Nenechávame ich dlhšie obalené, lebo strúhanka nasiakne marinádou, zvlhne a pri vyprážaní by opadávala.
- Vyskúšal som aj „zdravšiu“ verziu, v rúre na plechu, s naolejovaným papierom na pečenie. Výsledok bol podobný, rezne boli krehké a šťavnaté. V rúre som piekol pri 180 °C asi 40 minút, s tým, že keď začali na spodu ružovieť, tak som ich obrátil.
- Ako prílohu som zvolil zapekané smotanové zemiaky. Zemiaky očistíme, ak majú peknú šupu, tak stačí len umyť. Nakrájame na tenké, asi 3 mm hrubé plátky, s VS-krájačom to ide veľmi rýchlo.
- Zapekaciu formu vymastíme maslom a naukladáme zemiaky, najlepšie ich navzájom prekladať, aby nám vznikla 1 vrstva. Osolíme a zalejeme šľahačkovou smotanou.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C do zlatista as 45 minút.
- Takto upravené zemiaky sú vhodné ako príloha pre akékoľvek vyprážané, pečené alebo grilované jedlá.