Morčacie rezne

Krehké jogurtové rezne so smotanovými dollar chips (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Vyskúšal som ako nedeľný obed, rezne sú mäkké a šťavnaté, či už vyprážané na oleji alebo upečené na plechu v rúre.

Suroviny

Postup

  1. Morčacie prsia narežeme na rezne, mierne naklepeme, osolíme a okoreníme. Môžeme použiť aj kuracie prsia, alebo aj iný druh mäsa. V jogurte rozmiešame vajce, solamyl, grilovacie korenie podľa chuti a pretlačený cesnak. Každý rezeň v tejto marináde namočíme a uložíme do vhodnej nádoby. Zvyšok marinády nalejeme navrch, prikryjeme fóliou alebo vrchnákom a dáme do chladničky najlepšie cez noc.
  2. Takto namarinované rezne obalíme v strúhanke a ihneď vyprážame do ružova v rozpálenom oleji. Nenechávame ich dlhšie obalené, lebo strúhanka nasiakne marinádou, zvlhne a pri vyprážaní by opadávala.
  3. Vyskúšal som aj „zdravšiu“ verziu, v rúre na plechu, s naolejovaným papierom na pečenie. Výsledok bol podobný, rezne boli krehké a šťavnaté. V rúre som piekol pri 180 °C asi 40 minút, s tým, že keď začali na spodu ružovieť, tak som ich obrátil.
  4. Ako prílohu som zvolil zapekané smotanové zemiaky. Zemiaky očistíme, ak majú peknú šupu, tak stačí len umyť. Nakrájame na tenké, asi 3 mm hrubé plátky, s VS-krájačom to ide veľmi rýchlo.
  5. Zapekaciu formu vymastíme maslom a naukladáme zemiaky, najlepšie ich navzájom prekladať, aby nám vznikla 1 vrstva. Osolíme a zalejeme šľahačkovou smotanou.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C do zlatista as 45 minút.
  7. Takto upravené zemiaky sú vhodné ako príloha pre akékoľvek vyprážané, pečené alebo grilované jedlá.