Kotlety pre hostí, ktorých znášame

Autor receptu: ajuschka

Tento recept mám od babky, zvykla ho robiť na nedeľný obed. Ja mám toto mäsko veľmi rada, najlepšie sa to papá s domácim broskyňovým kompótom :)

2
porcie
15 minút
príprava
55 minút
na 200 °C

Postup

  1. Nachystáme si kotlety, čiže plátky karé podľa počtu stravníkov. Pokiaľ je pekné veľké, tak stačí plátok na osobu, pre pažrošov a mňa 2 :D. Ja som karé nemala tak som použila plátky z bravčového orecha, a je to možno aj lepšie, lebo sa pri pečení tak nevysuší. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na kolieska Syr nastrúhame na jemno kocku bujónu rozpustíme v cca 1/4 litri vody
  2. Mäsko si z oboch strán posolíme a pokoreníme a poukladáme do hlbšieho pekáča, tak aby sa tam nijak moc netlačilo ale aby bolo pekne na tesno vedľa seba. Naň si uložíme kolieska cibule, ktorú mierne posolíme.
  3. Zasypeme vrstvou strúhaného syra, a poriadne pritlačíme. Ja som to tentokrát neodhadla a dala som syra primálo, preto je úvodná fotka taká škaredá. Ale na chuti neubralo :). Vrstva po utlačení môže byť kľudne aj 1cm vysoká. Navrch posypeme mletou paprikou. Celé ako to je v pekáči podlejeme pripraveným bujónom, ale len do výšky mäsa, cibuľa a syr by nemali byť "pod vodou". Takto pripravený pekáč poriadne prikryjeme alobalom a šupneme do rúry na 200 stupňov a 45 minút. Potom ešte tak 10 minút dopekáme odokryté. Podávame s ryžou, najlepšie na sypko uvarenou (to ale môj polovičiak nemá rád, takže bola lepkavá). Uhorka sa nehodí, ani nič kyslé, ideálny je broskyňový kompót.