Bravčová krkovička

Košické rezne

Autor receptu: eique

Šťavnaté a chutné rezne v horčicovo-kečupovej omáčke s hubami, nie len na nedeľný obed od mojej mamky.* Aj keď neviem, prečo to voláme košické rezne :)

6
porcií
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Krkovičku nakrájame na cca 1-1,5 cm rezne, ktoré po okrajoch narežeme (ak použijeme bravčové karé, plátky narezať nemusíme). Mäso osolíme, okoreníme a naklepeme z každej strany. Rezne potrieme horčicou.
  2. Rezne z oboch strán obalíme v strúhanke, jemne pritlačíme (môžeme aj naklepať). Obalíme vo vyšľahanom vajci s troškou soli, korenia, oleja (kto a ako dáva).
  3. Obalené rezne smažíme na panvici cca 3-4 minúty a dáme bokom. Odporúčam pri vyprážaní použiť bravčovú masť a pridať do nej 2 vetvičky čerstvého tymianu.
  4. Do výpeku pridáme nakrájanú cibuľu, orestujeme, pridáme šampiňóny (kto nechce nemusí, s inými hubami opatrne) pridáme horčicu , kečup, sójovú omáčku, miešame, aby sa spojili chute a zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou (0,4 l). Pridáme jemne opražené rezne a necháme variť ešte 30 minút. Rezne musia byt mäkké. Dochutíme omáčku lyžicou cukru resp. podľa chuti soľou, korením. Je to naozaj podľa Vašej chuti. Kto chce môže pridať na dochutenie vegetu.
  5. Nakoniec pripravíme zápražku. Niekto dáva klasiku - cibuľa + múka + mletá paprika. Ja uprednostňujem kukuričný škrob alebo dokonca ovsené vločky :) Povaríme 10 minút a môžeme podávať.
  6. Príloha: Počas varenia mäska v omáčke, dáme nahriať rúru na 200 °C. Na plech poukladáme vysušené hranolky (na malý plech stačí 1 kg hranoliek), polejeme alebo nasprejujeme olejom (ja používam olivový), posypeme korením, rascou môžeme aj sušeným cesnakom a vložíme na 15 minút do rúry !!NESOLIME!!! Po 15 minútach premiešame a pečieme ďalších 15 minút. Následne prepneme na horný gril (3 trojuholníky a ventilátor) a dopečieme cca 5-10 minút. Hranolky vyberieme z rúry a posypeme soľou. Pri príprave hranoliek v rúre sa medze nekladú, všetko podľa chuti Ako prílohu k tomuto jedlu odporúčam hranolky + ryža, ale výborná je aj zemiaková kaša, prípadne kto rád experimentuje ako ja, ide k tomu aj bulgur alebo pšeno - taktiež super náhrada za ryžu.
  7. Dobrú chuť!