Košická rántotka - inovácia zapraženej polievky
Autor receptu: sracz
Varecha – drukeruje (drukerišta, fanúšik v košickom nárečí) – klasickým slovenským receptom. Zapražená polievka rozhodne ku klasike patrí. O tom nepochybujem. Akurát moja milovaná babička, Lady Ann, na mňa z obláčikov na nebesiach hrozí prstom. Podľa jej mentality málo – šanujem korunki (šetrím peniaze), lebo som v rántotke použil hovädzí vývar miesto vody; čo som mal robiť, keď mi v mrazničke, po švagrovej návšteve, zavadzial? Dobre padne v studené novembrové dni a ja som ju miloval na raňajky!
4÷6 porcie |
5 minút príprava |
14 minút tepelná úprava |
Suroviny
- 2 PL olej olivový
- 2 PL, čerstvé maslo
- 2 PL múka hladká
- 2÷2,5 l, (kurací, zeleninový, alebo voda) vývar hovädzí
- 1÷1,5 ČL, (MČSP) paprika červená mletá sladká
- 1÷1,5 ML, (drvená) rasca mletá
- 3÷4 ks bobkový list
- 6 ks vajcia
- podľa chuti g vegeta
- podľa chuti g korenie čierne mleté
- podľa chuti g soľ
- podľa chuti PL, posekaná petržlenová vňať
- podľa chuti PL, čerstvý majorán
- podľa potreby porcie, starší chlieb
- podľa potreby ks rožky
Postup
- pracovnú zostavu všetkých ingrediencií uložíme na dosah rúk.
- z olivového oleja, žerstvého masla a hladkej múky (ja som túto polievku už varil aj s hrubou múkou a dokonca aj s krupicou a obidve chutili výborne) urobíme už známu dvojkovú béžovú (svetlohedú) voňavú zápražku.
- zalejeme ju, počas miešania, vývarom (alebo, ortodoxní klasici, vodou) a pridáme 1 ČL MČSP; necháme zovrieť a podľa potreby môžeme precediť.
- primiešame 1 ML mletej alebo drvenej rasce (naši používali celú, ale mne išla medzi zuby), vložíme 3 sušené bobkové listy a podľa potreby pridáme MČK, vegetu a soľ; necháme prevrieť.
- vmiešame 6 celých (-nerozkvedlaných-nerozhabarkovaných-nerozšprudľovaných-) vajíčok
- a neprestávame v miešaní až do viditeľného stuhnutia bielkov; v závere do polievočky nastrúhame čerstvú kôru z jedného umytého citróna a vmiešame šťavu z jeho ½.
- Servírovanie: s pokrájanými chlebovými kôrkami opraženými na – sucho – alebo s čerstvým domácim chlebíkom; jednotlivé porcie môžeme posypať čerstvo natrhanou petržlenovou a majoránkovou vňaťou. Čerstvé rožky tiež niesú na zahodenie! Moje sme už dávno zjedli, ale svojimi sa mi pochválila Babidka a
- ešte raz Frézia68, teraz však s klasickou múkou. No nezjedzte ich, obe, aj s ich rožkami!