Košická rántotka - inovácia zapraženej polievky

Autor receptu: sracz

Varecha – drukeruje (drukerišta, fanúšik v košickom nárečí) – klasickým slovenským receptom. Zapražená polievka rozhodne ku klasike patrí. O tom nepochybujem. Akurát moja milovaná babička, Lady Ann, na mňa z obláčikov na nebesiach hrozí prstom. Podľa jej mentality málo – šanujem korunki (šetrím peniaze), lebo som v rántotke použil hovädzí vývar miesto vody; čo som mal robiť, keď mi v mrazničke, po švagrovej návšteve, zavadzial? Dobre padne v studené novembrové dni a ja som ju miloval na raňajky!

4÷6
porcie
5 minút
príprava
14 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. pracovnú zostavu všetkých ingrediencií uložíme na dosah rúk.
  2. z olivového oleja, žerstvého masla a hladkej múky (ja som túto polievku už varil aj s hrubou múkou a dokonca aj s krupicou a obidve chutili výborne) urobíme už známu dvojkovú béžovú (svetlohedú) voňavú zápražku.
  3. zalejeme ju, počas miešania, vývarom (alebo, ortodoxní klasici, vodou) a pridáme 1 ČL MČSP; necháme zovrieť a podľa potreby môžeme precediť.
  4. primiešame 1 ML mletej alebo drvenej rasce (naši používali celú, ale mne išla medzi zuby), vložíme 3 sušené bobkové listy a podľa potreby pridáme MČK, vegetu a soľ; necháme prevrieť.
  5. vmiešame 6 celých (-nerozkvedlaných-nerozhabarkovaných-nerozšprudľovaných-) vajíčok
  6. a neprestávame v miešaní až do viditeľného stuhnutia bielkov; v závere do polievočky nastrúhame čerstvú kôru z jedného umytého citróna a vmiešame šťavu z jeho ½.
  7. Servírovanie: s pokrájanými chlebovými kôrkami opraženými na – sucho – alebo s čerstvým domácim chlebíkom; jednotlivé porcie môžeme posypať čerstvo natrhanou petržlenovou a majoránkovou vňaťou. Čerstvé rožky tiež niesú na zahodenie! Moje sme už dávno zjedli, ale svojimi sa mi pochválila Babidka a
  8. ešte raz Frézia68, teraz však s klasickou múkou. No nezjedzte ich, obe, aj s ich rožkami!