Korenený baklažánový guláš a kuskus s grilovanou zeleninou

Autor receptu: martinis

... to je baklažán najprv parený a potom dusený spolu s korenenou paradajkovou omáčkou, podávaný s chuťovým kontrastom : jemným kuskusom s grilovanou zeleninou a jarnou cibuľkou. Spojenie odlišných chutí, a predsa sa zaujímavo dopĺňajú :)

1
porcia
60 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Celé toto jedlo sa skladá za dvoch častí, ktoré si môžte pripraviť aj samostatne : baklažánového gulášu a stredomorského kuskusu s grilovanou zeleninou. Z časového hľadiska je vhodnejšie začať baklažánom, pretože jeho príprava je dlhšia :)
  2. Takže ako na to : z baklažánu odkrojíme 3 - 4 kolieska, ktoré použijeme do kuskusu. Zvyšok nakrájame na menšie či väčšie kocky, záleží od vašej chuti. Baklažán nemusíte nechávať vypotiť ani nič podobné, myslím, že je to zbytočná strata času :) Dve paradajky taktiež nakrájame na kocky.
  3. Do väčšej panvice nalejeme za lyžicu olivového oleja (použil som ochutený - čili), pridáme najemno nakrájaný strúčik cesnaku (čínskeho aj tri, ale ja mám poctivý od starej mamy), asi lyžičku mletej papriky, pol lyžičky rasce, nakrájané paradajky a všetko poriadne okoreníme. Rozohrejeme, krátko poopekáme, podlejeme dúškom vývaru a prikryté dusíme 20 minút.
  4. Nakrájaný baklažán paríme rovnako dlho ako dusíme paradajky - 20 minút. Túto dobu môžme využiť na prípravu nášho stredomorského kuskusu - malý pohár kuskusu dáme do misky so štipkou soli, rovnaké množstvo vývaru pripravíme na sporák, aby sme ho mohli rýchlo priviesť k varu. Hrsť cherry paradajok - povedzme dvanásť - umyjeme a poprekrajujeme na polovice. Jarnú cibuľku nakrájame najemno a pripravíme do veľkej misy, kde všetko spolu zmiešame.
  5. Pripravme si gril, respektíve vyhrejme rúru na túto funkciu. Po dvadsiatich minútach naparený baklažán vmiešame k paradajkám, osolíme a dusíme ďalších 15 minút. Na rozpálený gril kladieme kolieska baklažánu, ktorý grilujeme 5 minút z jednej a 5 minút z druhej strany. Pri jeho otáčaní na platňu alebo plech uložíme aj cherry rajčinky reznou stranou nadol.
  6. Až je zelenina ugrilovaná, zložíme ju z platne alebo plechu. Baklažán uložíme na tanier, prelejeme olivovým olejom a obložíme kuskusom, ktorý sme zaliali vracim vývarom, nechali postáť 5 minút, premiešali s lyžicou oleja, citrónovej šťavy, cibuľkou a ugrilovanými paradajkami. Tie doň pustia šťavu a tak ho dokonale ochutia, je naozaj výborný :)
  7. Guláš naservírujeme na tanier, pridáme pá kvapiek citrónovej šťavy aj olivového oleja a posypeme chuťovo výrazným syrom. Nie je to nutné, ale mne sa páči, ako sa na horúcom jedle roztečie a pridá ďalšiu nálož chuti :) Kuskus už stačí len posypať nasekanou petržlenovou vňaťou, pridať pár plátkov čili a servírovať teplé.
  8. Môj tip : síce to nebude vyzerať lákavo, ale skúste si kuskus a guláš zľahka premiešať - kuskus ako špongia nasaje tú skvelú chuť a budete mať o zážitok navyše ;)
  9. Spájanie odlišných chutí môže v kuchyni dopadnúť dvojako : buď jedlo skončí v koši, alebo sa stane hitom vašej kuchyne. Kombináciu korenený guláš - jemný kuskus som vzal ako výzvu, ktorú sa podarilo pokoriť a výsledok bol veľmi chutný. Korenie robí z obyčajného baklažánu a paradajok jedlo ako z reštaurácie (hoci je to len rasca, paprika a čierne korenie) a kuskus nasiaknutý šťavou uvoľnenou z pečených paradajok ... keď si k tomu odkrojíte aj kúsok kolieska grilovaného baklažánu, zistíte, že viac k šťastiu možno ani nepotrebujete ;)
  10. Dúfam, že nikomu neprekáža označenie guláš, pretože guláš je, rovnako ako karí, paella, rizoto atď. jedlom nekonečných variácií :)