Korenená pizza s údenou slaninkou a cibuľou na celý plech (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Túto korenenú pizzu - môj vlastný recept, podávam ako prílohu k chudobnejším, menej výrazným polievkam, napr. k chlebovej alebo k rascovej polievke. Tiež ju podávam ako samostatné jedlo na večeru.

1 dávka
porcia
90 minút
príprava
12 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Do preosiatej múky, zmiešanej so soľou a cukrom spravíme jamku, dáme do nej trocha cukru, namrvíme droždie, pridáme trocha vlažnej vody, olej a ked kvások vykysne, vypracujeme so zvyškom vody vláčne, nelepivé, pružné, mäkké cesto, ktoré necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu.
  2. Cibuľu pokrájame na mesiačiky a slaninu na prúžky.
  3. Cesto roztlačíme pomúčenými rukami na veľký plech, vyložený silikonovou podložkou alebo pečiacim papierom.
  4. Cesto pokladieme cibuľou, prúžkami slaniny a celé posypeme štipľavou mletou červenou paprikou, kto ju nemusí, použije sladkú papriku.
  5. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Povrch pizzy nemastíme ničím, slanina pustí dostatok tuku a dodá aj vynikajúcu údenú chuť.
  6. Pečieme v trúbe vyhriatej na 250 stupňov 12 minút, vyberieme, nakrájame na obdlžniky, štvorce alebo trojuholníky a podávame horúce.