Korenená pizza s údenou slaninkou a cibuľou na celý plech (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Túto korenenú pizzu - môj vlastný recept, podávam ako prílohu k chudobnejším, menej výrazným polievkam, napr. k chlebovej alebo k rascovej polievke. Tiež ju podávam ako samostatné jedlo na večeru.
1 dávka porcia |
90 minút príprava |
12 minút na 250 °C |
Postup
- Do preosiatej múky, zmiešanej so soľou a cukrom spravíme jamku, dáme do nej trocha cukru, namrvíme droždie, pridáme trocha vlažnej vody, olej a ked kvások vykysne, vypracujeme so zvyškom vody vláčne, nelepivé, pružné, mäkké cesto, ktoré necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu.
- Cibuľu pokrájame na mesiačiky a slaninu na prúžky.
- Cesto roztlačíme pomúčenými rukami na veľký plech, vyložený silikonovou podložkou alebo pečiacim papierom.
- Cesto pokladieme cibuľou, prúžkami slaniny a celé posypeme štipľavou mletou červenou paprikou, kto ju nemusí, použije sladkú papriku.
- Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Povrch pizzy nemastíme ničím, slanina pustí dostatok tuku a dodá aj vynikajúcu údenú chuť.
- Pečieme v trúbe vyhriatej na 250 stupňov 12 minút, vyberieme, nakrájame na obdlžniky, štvorce alebo trojuholníky a podávame horúce.