Kôprovka (fotorecept)

Autor receptu: jody

20 rokov som túto omáčku nejedla dostala som na ňu neskutočnú chuť. Táto s trochu obmeneným spôsobom prípravy.

5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Rozpustíme maslo na slabom plameni, aby neprihorelo. Prihodíme kôpor. Hodil by sa samozrejme čerstvý, žiaľ ten som nemala. Bylinku necháme v masle len speniť, aby sa čo najviac uvoľnila jej vôňa a chuť, neopekáme.
  2. Prisypeme múku, premiešame, necháme spojiť chute a za podlievania vývarom, či vodou (prípadne pol na pol), ušľaháme zápražku. Dolejeme ešte toľko vody, koľko chceme nakoniec omáčky. Chvíľku povaríme, ochutíme soľou (s tou opatrne podľa slanosti vývaru).
  3. Zahustíme zátriepkou z múky a šľahačkovej smotany. Pridáme cukor.
  4. Kým sa prevára zátriepka, zasypeme ešte hodnou dávkou kôpru. Keď sme vypli, dochutíme octom.
  5. Podávame tentoraz s pečeným bravčovým, napríklad podľa tohoto receptu alebo podľa tohoto receptu . Alebo iného... :-)
  6. Prajem dobrú chuť. :-)