Kačacie prsia

Konfitované kačacie prsia s kapustou a knedľou

Autor receptu: redakcia

Pripravte si spolu s kuchárom Alexom z penziónu Starý hostinec vo Svätom Antone konfitované kačacie prsia podávané s pyré z čerstvej kapusty a so zemiakovou knedľou.

4
porcie
40 minút
príprava
240 minút
na 120/200 °C

Postup

  1. Umyté a osušené kačacie prsia uložíme na malý pekáč, osolíme okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením, tymianom a pretlačeným cesnakom. Pridáme kačaciu masť a podlejeme vodou tak, aby siahala tesne pod vrch kačacích pŕs. Pekáč zakryjeme alobalom, vložíme do rúry vyhriatej na 120 °C a pečieme asi 3–3,5 hodiny. Potom tuk zlejeme a kačacie prsia zapečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút do chrumkava.
  2. Kapustové pyré: Kapustu najemno nastrúhame. V rozohriatej panvici roztopíme cukor, pridáme nakrájanú cibuľu, necháme skaramelizovať. Pridáme kapustu, ocot a trochu vody, necháme zovrieť, prilejeme trochu červeného vína. Kapustu podlievame vodou a dusíme domäkka. Nakoniec primiešame maslo. Hotovú kapustu rozmixujeme, prepasírujeme a dochutíme soľou a korením.
  3. Knedľa: Zemiaky v šupke uvaríme a necháme vychladnúť, najlepšie je ich pripraviť deň vopred. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame nahrubo, pridáme celé vajíčko, krupicu a hrubú múku. Vypracujeme cesto, z ktorého vytvarujeme väčšie guľaté knedle. Knedle vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 20 minút. Uvarené knedle vyberieme a nakrájame na plátky.