Kolienkový perkelt (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Keď som ho po prvý krát jedla v Maďarsku, povedala som si, toto musím urobiť doma aj
ja...veru dosť času od vtedy ubehlo..konečne som ho dnes uvarila..toto jedlo je vynikajúce
a lepší perkelt som ešte nejedla..preto vám ponúkam jeho recept...
20 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Včera som dostala dodávku zabíjačkových surovín z farmy...okrem iného som si objednala už tak dávno vytúžené koleno na perkelt..
- koleno som vykostila ...
- pokrájala na rovnako veľké kocky..kosť som odložila do chladničky, zajtra bude z nej vynikajúci mäsový vývar..
- mäso som poriadne umyla ...do rajnice som dala bravčovú masť, pokrájala som cibuľu aj cesnak, orestovala..
- pridala som umyté mäso..a pomiešala...nechala dom ho dusiť, občas pomiešala..
- dusila som ho do vtedy, pokiaľ sa všetka voda neodpapila a zostalo iba na masti...
- pridala som k nemu 2 lyžice paradajkového pretlaku a podusila...
- potom som pridala 2 lyžice domáceho leča, dobre premišala a trošku podusila...
- teraz som pridala soľ, korenie, červenú mletú papriku...
- podliala som vodou...toľko vody som pridala, aby bolo mäso v tekutine...varilo sa 120min. stále som podliala iba deci vodou a dusila zakryté na malom plyne...
- po dvoch hodinách dusenia, bolo mäsko akom zamat...jemučké, chutné a teraz som pridala víno...podusila iba 3-4 minúty a odstavila zo sporáka..
- pokiaľ sa mäso dusilo , očistila som zemiaky, pokrájala na mesiačiky a uvarila v slanej vode...na tanier som uložila zemiaky a perkelt..ozdobila chilli papričkou...kto môže, pridá si ju do perkeltu..veľmi chutný perkelt...ja ho mám najradšej tak, že si namáčam v šťave mäkký chlebík a k tomu uhorku...v každom prípade si určite pochutnáte ako ja...dobrú chuť..
- a ešte mňamkoviny na vianočný stôl...
- aj jaterničky..