Kolienkový perkelt (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Keď som ho po prvý krát jedla v Maďarsku, povedala som si, toto musím urobiť doma aj ja...veru dosť času od vtedy ubehlo..konečne som ho dnes uvarila..toto jedlo je vynikajúce a lepší perkelt som ešte nejedla..preto vám ponúkam jeho recept...

20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Včera som dostala dodávku zabíjačkových surovín z farmy...okrem iného som si objednala už tak dávno vytúžené koleno na perkelt..
  2. koleno som vykostila ...
  3. pokrájala na rovnako veľké kocky..kosť som odložila do chladničky, zajtra bude z nej vynikajúci mäsový vývar..
  4. mäso som poriadne umyla ...do rajnice som dala bravčovú masť, pokrájala som cibuľu aj cesnak, orestovala..
  5. pridala som umyté mäso..a pomiešala...nechala dom ho dusiť, občas pomiešala..
  6. dusila som ho do vtedy, pokiaľ sa všetka voda neodpapila a zostalo iba na masti...
  7. pridala som k nemu 2 lyžice paradajkového pretlaku a podusila...
  8. potom som pridala 2 lyžice domáceho leča, dobre premišala a trošku podusila...
  9. teraz som pridala soľ, korenie, červenú mletú papriku...
  10. podliala som vodou...toľko vody som pridala, aby bolo mäso v tekutine...varilo sa 120min. stále som podliala iba deci vodou a dusila zakryté na malom plyne...
  11. po dvoch hodinách dusenia, bolo mäsko akom zamat...jemučké, chutné a teraz som pridala víno...podusila iba 3-4 minúty a odstavila zo sporáka..
  12. pokiaľ sa mäso dusilo , očistila som zemiaky, pokrájala na mesiačiky a uvarila v slanej vode...na tanier som uložila zemiaky a perkelt..ozdobila chilli papričkou...kto môže, pridá si ju do perkeltu..veľmi chutný perkelt...ja ho mám najradšej tak, že si namáčam v šťave mäkký chlebík a k tomu uhorku...v každom prípade si určite pochutnáte ako ja...dobrú chuť..
  13. a ešte mňamkoviny na vianočný stôl...
  14. aj jaterničky..