Koláč s cibuľou a šampiňónmi (fotorecept)

Autor receptu: maartina

...výborný za tepla i za studena

4-6
porcie
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme cesto: do misy preosejeme múku, pridáme maslo a prstami zmes rozdrobíme. Pridáme kyslú smotanu, vodu, soľ a vypracujeme mäkké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky asi na 30min.
  2. Zatiaľ si pripravíme plnku: na masle si podusíme cibuľu nakrájanú na plátky (ja som použila červenú, lebo nemala som doma inú), pridáme šampiňóny, tymián a ďalej dusíme. Ak je potrebné, pridáme ešte trochu masla. Keď sú šampiňóny podusené, odstavíme.
  3. ...rozšľaháme si vajíčka, pridáme kyslú smotanu, mlieko, nastrúhaný syr a ochutíme soľou i korením. Keďže všetko na plnku je hotové, prejdeme na cesto.
  4. ...rúru si predhrejeme na 220°C. Cesto vyvaľkáme na doske posypanej múkou, vyložíme ním formu alebo misu a popicháme vidličkou. Ja som použila formu o priemere 27cm s odnímateľným dnom.
  5. Vrstvu cesta zakryjeme papierom na pečenie a "zaťažíme" fazuľou. Takto pripravený korpus si predpečieme v rúre 15min.
  6. ...po 15min. vyberieme z rúry a znížime teplotu na 180°C.
  7. Na takto predpečený korpus dáme podusenú cibuľu so šampiňónmi a zalejeme vajíčkovo-syrovou zmesou. Dáme do rúry a pečieme asi 30min.
  8. ...a je dopečené :)