Köfte

Köfte so šťavnatou ryžou a zemiakmi z jedného plechu (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Úžasne chutné jedlo, ktoré vám odporúčam vyskúšať. Kombinácia ryže, zemiakov a köfte, zaliata vývarom je jednoducho niečo fantastické!* Verte, že budete výsledkom veľmi prekvapení🙂 Ak máte radi jednopekáčové jedlá, neváhajte a prekvapte rodinku týmto skvelým a pritom málo prácnym jedlom👌

5-6 porcií
porcií
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé namočíme ryžu do vody na 1 hodinu. Následne zmiešame všetky udané prísady na köfte. Žemľu namočíme do vody, vyžmýkame a rozdrobíme do mäsa. Cibuľu postrúhame, použijeme buď 1 veľkú, alebo 2 menšie. Hotovú masu na köfte necháme 1 hodinu postáť kým sa aj ryža máča vo vode.
  2. Po uplynutí času vytvarujeme menšie köfte podlhovastého tvaru. Očistíme a na hrubé plátky nakrájame zemiaky.
  3. Jeden vhodný pekáč vytrieme olejom, dáme doňho köfte a pomedzi aj zemiaky. Celé trochu pofŕkame olejom a dáme do rúry na 200 °C piecť. Vlastne necháme v rúre dovtedy, kým sa obsah nezačne už akoby piecť a trocha chytať kde-tu na povrchu farbu.
  4. Zatiaľ scedíme ryžu a zohrejeme vývar na horúco. Ak nemáte po ruke mäsový vývar, tak ako náhradu kľudne môžete použiť hovädzí bujón. Priznávam, že veru občas aj ja použijem na rýchlo bujón🙂 Čo by som dodala je, že ten vývar musí byť trochu slanší, lebo tá ryža a zemiaky vsiaknu do seba soľ, takže si to prispôsobte👍
  5. Keď už obsah pekáča začal na povrchu chytať farbu, ho vyberieme, zasypeme ho ryžou a opatrne lopatkou poprevraciame obsah tak, aby ryža bola všade pomedzi🙂 Následne zalejeme celé vývarom a dáme naspäť do rúry na cca 35 minút. Treba si to sledovať, to už budete vidieť keď ryža vsiakla vývar. Nemusí popiť celkom do sucha, stačí tak na 90 %, lebo ono to ešte aj tak trocha dosiakne po vybratí z rúry ako bude chladnúť.
  6. A tu je už hotové, fantasticky voňavé jedlo🤩👌 Tá vôňa je naozaj úžasná!
  7. A zostáva nám už len servírovať 🤩👍Verím, že vám toto jedlo bude chutiť tak, ako nám! Podávať k tomu môžete šalát, niečo kyslé zavárané, cibuľu, alebo aj kompót. Prajem dobrú chuť !
  8. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube