Kelový prívarok po mojom, bez múky, s dusenou hovädzinou (fotorecept)
Autor receptu: havino
Viem, je tu kelový prívarok, ale bez múky som nenašla. Varím už nejaký piatok a
zahusťujem nejaké konkrétne jedlá zemiakmi, ale zahustiť aj napríklad takýto kelový
prívarok, ma veru nenapadlo. Ponúkam inšpiráciu tým, čo nechcú, nemôžu z nejakého
dôvodu múku v prívarkoch a prívarkov sa tiež nechcú vzdať, hľadajú iné možnosti,
ako my doma. Vdaka za inšpiráciu @tiginko.
20 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup- Kel pokrájaný , nastrúhaný, zalejeme vodou, primerane, pridáme soľ, mletú rascu, dáme variť.
- Pokiaľ sa nám varí, očistíme si zemiaky do prívarku, aj na zahustenie, cibuľu, cesnak.
- Ku zmäknutému kelu, pridáme zemiaky, ja krájam na mesiačiky v tomto prípade a zároveň polovicu lisovaného cesnaku. Uvaríme zemiaky do mäkka.
- Medzitým si na oleji speníme cibuľu, viac, ako do sklovita, odstavíme z ohňa a pridáme kávovú lyžičku mletej červenej papriky, pre farbu prívarku. Pridáme k už uvareným zemiakom, premiešame.
- Pridáme na jemno strúhané zemiaky a začneme zahusťovať. Zahusťovať sa začne hneď po pridaní zemiakov, hustotu si každý urobí, ako je zvyklý. Povaríme a ešte ku koncu varenia pridáme druhú polovicu lisovaného cesnaku, aby sa po odstavení prívarku zachovala jeho aróma.
- Zahustený prívarok dochutíme, ja pridávam farebné čerstvo pomleté korenie, ku koncu varenie pridávam aj mletú rascu pre zachovanie vône a medzi prsty trošku majoránky.
- Pokiaľ sa nám prívarok varil, nachystala som si mäso. Úmyselne na drobno nakrájala, posolila, na oleji podusila pokiaľ sa nezatiahlo, pridala som mletú červenú papriku, zaliala vriacou vodou a nechala dusiť. Mäso, aby sa dusilo, nie varilo, šťavy na poliatie bude dosť.
- Počas dusenia mäsa, som uvarila baby polievku- zeleninový krém. Dávno som ju nevarila, občas si na nej pochutnáme a to : strúhanú zeleninu, u mňa prevládal zeler, som opiekla chvíľu na ghí, pridala mletú rascu medzi prsty, zaliala vývarom, povariť pár min, rozmixovať, priliať deci smotany, prevariť, odstaviť, okoreniť a podávať.
- Celý obed hotový do hodiny. Mäso dusím v kuchte, aj pre rýchlosť času, ale hlavne pre zachovanie chuti šťavy,netreba počas dusenia dolievať vodu a tým pádom riediť dobrú šťavu z mäsa. Komu sa hodí recept bez múky, želám dobrú chuť!
|