Kelový prívarok po mojom, bez múky, s dusenou hovädzinou (fotorecept)

Autor receptu: havino

Viem, je tu kelový prívarok, ale bez múky som nenašla. Varím už nejaký piatok a zahusťujem nejaké konkrétne jedlá zemiakmi, ale zahustiť aj napríklad takýto kelový prívarok, ma veru nenapadlo. Ponúkam inšpiráciu tým, čo nechcú, nemôžu z nejakého dôvodu múku v prívarkoch a prívarkov sa tiež nechcú vzdať, hľadajú iné možnosti, ako my doma. Vdaka za inšpiráciu @tiginko.

20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kel pokrájaný , nastrúhaný, zalejeme vodou, primerane, pridáme soľ, mletú rascu, dáme variť.
  2. Pokiaľ sa nám varí, očistíme si zemiaky do prívarku, aj na zahustenie, cibuľu, cesnak.
  3. Ku zmäknutému kelu, pridáme zemiaky, ja krájam na mesiačiky v tomto prípade a zároveň polovicu lisovaného cesnaku. Uvaríme zemiaky do mäkka.
  4. Medzitým si na oleji speníme cibuľu, viac, ako do sklovita, odstavíme z ohňa a pridáme kávovú lyžičku mletej červenej papriky, pre farbu prívarku. Pridáme k už uvareným zemiakom, premiešame.
  5. Pridáme na jemno strúhané zemiaky a začneme zahusťovať. Zahusťovať sa začne hneď po pridaní zemiakov, hustotu si každý urobí, ako je zvyklý. Povaríme a ešte ku koncu varenia pridáme druhú polovicu lisovaného cesnaku, aby sa po odstavení prívarku zachovala jeho aróma.
  6. Zahustený prívarok dochutíme, ja pridávam farebné čerstvo pomleté korenie, ku koncu varenie pridávam aj mletú rascu pre zachovanie vône a medzi prsty trošku majoránky.
  7. Pokiaľ sa nám prívarok varil, nachystala som si mäso. Úmyselne na drobno nakrájala, posolila, na oleji podusila pokiaľ sa nezatiahlo, pridala som mletú červenú papriku, zaliala vriacou vodou a nechala dusiť. Mäso, aby sa dusilo, nie varilo, šťavy na poliatie bude dosť.
  8. Počas dusenia mäsa, som uvarila baby polievku- zeleninový krém. Dávno som ju nevarila, občas si na nej pochutnáme a to : strúhanú zeleninu, u mňa prevládal zeler, som opiekla chvíľu na ghí, pridala mletú rascu medzi prsty, zaliala vývarom, povariť pár min, rozmixovať, priliať deci smotany, prevariť, odstaviť, okoreniť a podávať.
  9. Celý obed hotový do hodiny. Mäso dusím v kuchte, aj pre rýchlosť času, ale hlavne pre zachovanie chuti šťavy,netreba počas dusenia dolievať vodu a tým pádom riediť dobrú šťavu z mäsa. Komu sa hodí recept bez múky, želám dobrú chuť!