Kelová polievka

Kelová polievka s mletým mäsom (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Na trhu mali pekné hlávky kelu, tak som jednu menšiu kúpil, tak prišla na rad sýta kelová polievka.

Suroviny

Postup

  1. Ak máme mäso v celku tak ho pomelieme, najlepšie sa hodí bravčové pliecko. Zeleninu očistíme.
  2. Kel nakrájame na rezance, mrkvu a zemiaky na kocky, cibuľu a cesnak nadrobno.
  3. Na masti opražíme cibuľu a pridáme cesnak, ktorý necháme rozvoňať.
  4. Odstavíme z plameňa a pridáme mletú papriku. Zamiešame, aby sa rozpustila v tuku, pridáme mleté mäso, rascu a mleté korenie, vrátime na oheň a chvíľu opečieme.
  5. Zalejeme polovicou vývaru, pridáme zemiaky s mrkvou a varíme asi 20 minút.
  6. Pridáme nakrájaný kel, dobre premiešame a necháme chvíľu podusiť. Kel tak stratí trocha na objeme.
  7. Doplníme zvyšný vývar a ochutíme soľou, prípadne ešte dolejeme vodou, aby bol kel ponorený a povaríme 10 minút.
  8. Na panvici nasucho opražíme hladkú múku do pieskovej farby.
  9. Pridáme trocha oleja alebo tuku a opražíme.
  10. Zalejeme trochou studenej vody a metličkou rozmiešame.
  11. Zápražku vlejeme do polievky a povaríme ešte aspoň 10-15 minút. Kto nechce, nemusí zahusťovať, polievka bude chutná aj tak.
  12. Podávame s chlebom alebo so slaným posúchom...
  13. ... ja som k nej spravil slaný krupicový závin zo zemiakového cesta.