Karfiolizza (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si stredne veľký karfiol, mleté mandle, soľ a drvené ľanové semienka.
  2. Karfiol očistíme, umyjeme, rozoberieme na ružičky a rozmixujeme "na ryžu".
  3. Drvené ľanové semienka dáme do hrnca, pridáme 10 PL vody a povaríme cca 3-5 minút. Vytvorí sa hustejšia, naťahovacia hmota.
  4. V mise zmiešame karfiol, uvarené ľanové semienka, soľ a mleté mandle.
  5. Formu na pizzu vyložíme papierom na pečenie, potrieme olivovým olejom a navrstvíme cesto. Uhladíme. Pečieme pri teplote 230°C cca 25-30 minút.
  6. Do rúry pridáme aj ružičky brokolice. Pečieme cca 20 minút.
  7. Bazalkovo - pažitková omáčka: bazalku, pažitku, olej, mandle a cesnak rozmixujeme. Podľa chuti dochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
  8. Omáčku rozotrieme na upečené karfiolové cesto. Táto omáčka pripomína pesto a ja som sa chvíľu zdráhala "pesto" tepelne upraviť. Nakoniec som sa však rozhodla postupovať podobne ako v pôvodnom recepte: na cesto poukladáme ružičky brokolice, nakrájanú cibuľku a vo vyhriatej rúre zapekáme ďalších 10 minút.
  9. Karfiolové cesto chutí po upečení ako karfiolový nákyp. Cesto sa dá krájať, preložiť, ale pevné rozhodne nie je. Myslím, že nabudúce skúsim pridať do cesta 2 - 3 PL múky. Pôvodný recept: http://granolawarrior.tumblr.com/post/15086733739/cauliflower-crust-pizza-with-basil-chive.