Karfiolizza (fotorecept)
Autor receptu: zirafninka1
Postup
- Pripravíme si stredne veľký karfiol, mleté mandle, soľ a drvené ľanové semienka.
- Karfiol očistíme, umyjeme, rozoberieme na ružičky a rozmixujeme "na ryžu".
- Drvené ľanové semienka dáme do hrnca, pridáme 10 PL vody a povaríme cca 3-5 minút. Vytvorí sa hustejšia, naťahovacia hmota.
- V mise zmiešame karfiol, uvarené ľanové semienka, soľ a mleté mandle.
- Formu na pizzu vyložíme papierom na pečenie, potrieme olivovým olejom a navrstvíme cesto. Uhladíme. Pečieme pri teplote 230°C cca 25-30 minút.
- Do rúry pridáme aj ružičky brokolice. Pečieme cca 20 minút.
- Bazalkovo - pažitková omáčka: bazalku, pažitku, olej, mandle a cesnak rozmixujeme. Podľa chuti dochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
- Omáčku rozotrieme na upečené karfiolové cesto. Táto omáčka pripomína pesto a ja som sa chvíľu zdráhala "pesto" tepelne upraviť. Nakoniec som sa však rozhodla postupovať podobne ako v pôvodnom recepte: na cesto poukladáme ružičky brokolice, nakrájanú cibuľku a vo vyhriatej rúre zapekáme ďalších 10 minút.
- Karfiolové cesto chutí po upečení ako karfiolový nákyp. Cesto sa dá krájať, preložiť, ale pevné rozhodne nie je. Myslím, že nabudúce skúsim pridať do cesta 2 - 3 PL múky. Pôvodný recept: http://granolawarrior.tumblr.com/post/15086733739/cauliflower-crust-pizza-with-basil-chive.