Karé na vínových šampiňónoch (fotorecept)

Autor receptu: elekra

Aby sme nejedli len diétne kuracie mäso tak som upiekla bravčové karé. Môj manžel potrebuje niečo na lepšie "kĺzanie" a tak vznikla vínovo-šampiňónová omáčka.

6-8
porcií
45 minút
príprava
90-120 minút
na 175 °C

Postup

  1. Bravčové karé narežeme,
  2. opečieme na oleji zo všetkých strán, aby sa mäsko zatiahlo,
  3. preložíme do rímskeho hrnca, ktorý bol namočený aspoň 1 hodinu, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a rascou,
  4. podlejeme bielym vínom a dáme piecť do rúry na 175 °C asi na 1,5 až 2 hodiny.
  5. Medzitým si na výpeku speníme cibuľku
  6. a pridáme očistené a na väčšie kúsky pokrájané šampiňóny.
  7. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením, necháme, aby pustili vodu, vydusíme ju a potom šampiňóny podlejeme bielym vínom, prevaríme, aby sa vyparil alkohol,
  8. pridáme šľahačkovú smotanu, necháme prejsť varom (nie prudko, len prebublať) a pridáme 2 plátky masla na zjemnenie omáčky.
  9. Upečené karé necháme trochu vychladnúť, aby sa lepšie krájalo
  10. a podávame s ľubovoľnou prílohou a šampiňónovou vínovou omáčkou. Mali sme kôpku ryže a "halušky" z pučených zemiakov s cibuľkou. A k tomu feniklovo-redkvičkový šalát.