Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept)

Autor receptu: elysa

Recept je z krásnej knihy Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědicství našich babiček. Dnes som mala v pláne klisickú fašírku a kôprovku, ale povčerajšom listovaní v knihe som sa rozhodla pre tento postup, ktorý je pre mňa úplnou novinkou...

20+smaženie minút
príprava

Postup

  1. Najskôr rady z knihy: Mäsové cesto musí zostať po celú dobu prípravy veľmi studené. Mlieko tak isto, len tak docielite šťavnatých karbonátkov. Aj mäso, ktoré meliete musí byť dôkladne vychladené. A používajte plnotučné mlieko, má lepšiu chuť...
  2. Ako prvé som si nakrájala cibuľu na jemno, pretlačila cesnak, dala som viac, máme ho radi. Rohlík som pokrájala na 1 cm kocky a zaliala studeným mliekom.
  3. Pomlela som si mäso z chladničky, ja som ho nevážila, hovädzieho bolo o niečo menej ako bravčového, a dokopy ho bolo cca kilo.
  4. Odvážila som ľad- prvý krát v živote...
  5. Rozsekala som ho v mixéry na trešť, v recepte bolo rozbiť v utierke na drobno:)
  6. Do misy som dala studené pomleté mäso, soľ, mleté čierne korenie, majoránku a zmes korenia z dovolenky na mleté mäsové guličky.
  7. Pridala som ľadovú trešť.
  8. Začala som miešať, možno aj rukami, ale môjho robota využívam naplno:), postupne som pridala aj cesnak s cibuľou, rohlík aj s mliekom, vlastne ho celé vypilo, ale nežmýkala som ako bežne.
  9. Mäsové cesto je ozaj studené, nemiešala som dlho, len aby bolo všetko spojené, urobila som gule o veľkosti mänšieho pomaranča a obalila som v strúhanke, vyšlo mi ich 8, podľa rozpisu malo vyjsť 7 karbonátkov o váhe 120g.
  10. Kôprovku som urobila pred karbonátkami, recept mám tu http://varecha.pravda.sk/recepty/koprovka-zo-zemiakmi-fotorecept/43671-recept.html
  11. Na panvici rozohrejeme olej asi vo výške 1cm, karbonátky stlačíme do veľkosti rezňa a pomaly smažíme.
  12. Z oboch strán do zlata.
  13. Po vysmažení ich necháme odtiecť od prebytočného oleja.
  14. My sme sa doma zhodli na tom, že sú oproti klasickej fašírke chutnejšie aj šťavnatejšie, pri krájaní na tanieri bolo vidieť jemnú šťavičku z mäsa.