Karbonátky podľa receptu českých babičiek (fotorecept)
Autor receptu: elysa
Recept je z krásnej knihy Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědicství našich babiček.
Dnes som mala v pláne klisickú fašírku a kôprovku, ale povčerajšom listovaní v knihe som sa
rozhodla pre tento postup, ktorý je pre mňa úplnou novinkou...
20+smaženie minút príprava |
Postup
- Najskôr rady z knihy: Mäsové cesto musí zostať po celú dobu prípravy veľmi studené. Mlieko tak isto, len tak docielite šťavnatých karbonátkov. Aj mäso, ktoré meliete musí byť dôkladne vychladené. A používajte plnotučné mlieko, má lepšiu chuť...
- Ako prvé som si nakrájala cibuľu na jemno, pretlačila cesnak, dala som viac, máme ho radi. Rohlík som pokrájala na 1 cm kocky a zaliala studeným mliekom.
- Pomlela som si mäso z chladničky, ja som ho nevážila, hovädzieho bolo o niečo menej ako bravčového, a dokopy ho bolo cca kilo.
- Odvážila som ľad- prvý krát v živote...
- Rozsekala som ho v mixéry na trešť, v recepte bolo rozbiť v utierke na drobno:)
- Do misy som dala studené pomleté mäso, soľ, mleté čierne korenie, majoránku a zmes korenia z dovolenky na mleté mäsové guličky.
- Pridala som ľadovú trešť.
- Začala som miešať, možno aj rukami, ale môjho robota využívam naplno:), postupne som pridala aj cesnak s cibuľou, rohlík aj s mliekom, vlastne ho celé vypilo, ale nežmýkala som ako bežne.
- Mäsové cesto je ozaj studené, nemiešala som dlho, len aby bolo všetko spojené, urobila som gule o veľkosti mänšieho pomaranča a obalila som v strúhanke, vyšlo mi ich 8, podľa rozpisu malo vyjsť 7 karbonátkov o váhe 120g.
- Kôprovku som urobila pred karbonátkami, recept mám tu http://varecha.pravda.sk/recepty/koprovka-zo-zemiakmi-fotorecept/43671-recept.html
- Na panvici rozohrejeme olej asi vo výške 1cm, karbonátky stlačíme do veľkosti rezňa a pomaly smažíme.
- Z oboch strán do zlata.
- Po vysmažení ich necháme odtiecť od prebytočného oleja.
- My sme sa doma zhodli na tom, že sú oproti klasickej fašírke chutnejšie aj šťavnatejšie, pri krájaní na tanieri bolo vidieť jemnú šťavičku z mäsa.