Karbonátky plnené syrom a bryndzou (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Posledno dobou akosi moc blbnem zo zemiakmi. Už mi liezli aj z uší, tak som si už musel urobiť niečo z mäska. Vyskúšal som nové tvorítko na hamburgery alebo karbonátky. Recept som nazval ako karbonátky aj keď to nie sú tie typické karboše ako ich poznáte. Išlo mi hlavne o vyskúšanie tvorítka. Keď budem robiť ďalšie, tak už použijem inak ochutené mäsko a aj iné, napr. hovädzie, teľacie alebo kuracinku. A čo sa týka náplní, tak tu sa fantázii naozaj medze nekladú.

4
porcie
20 minút
príprava
35 minút
na 250 5min, 180 30min. °C

Postup

  1. Tvorítko (bratia Češi si to nazvú udělátko) na výrobu karbonátkov. Chvíľu mi to trvalo než som prišiel na to ako s tým pracovať ale nakoniec sa to podarilo.
  2. Použité suroviny na náplň. Vynechal som encián lebo z tohoto množstva mäsa mi vyšli 4 kusy karbonátkov. Množstvo surovín na náplň neuvádzam. Jednoducho som dal toľko, koľko sa mi do karbošíka vošlo. Čo zostane sa využije inak.
  3. Ochutíme si mleté mäso a poriadne zamiešame. Použil som len minimum korenín aby som nechal vyniknúť chuť náplne.
  4. Pomocou tvorítka urobíme karbonátky. Tento je plnený nastrúhaným Karpatským bochníkom.
  5. Hotové karbonátky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Postriekame olejom (ja a @afataga potrieme bravčovou masťou)
  6. a dáme do rúry vyhriatej na 250°C na 5minút aby sa mäsko zatiahlo. Ja som ju dokonca vyhrial na skoro 300°C. Po piatich minútach teplotu stiahneme na 180°C a pečieme ďalších 30minút. Samozrejme čas treba upraviť podľa toho ako Vám pečie rúra.
  7. Upečieme do hneda ako klasický karbonátok. Samozrejme sa to môže smažiť ako klasické karboše na oleji alebo masti v panvičke. Pečené v rúre je taká zdravšia verzia.
  8. Podávať môžme so zemiakmi upravenými na akýkoľvek spôsob alebo ako ja, iba s chlebom alebo vložiť do žemle ako burger. Ani tu sa fantázii medze nekladú. Dobrú chuť a pekný večer.